Društvo

PRAVILNA ISHRANA OD "A" DO "E": Belgija vraća označavanje hrane na dnevni red EU, hoće li debata pomoći?

Belgijsko predsedavanje Savetom EU najavilo je naučni simpozijum o kontroverznom nutritivnom označavanju hrane, što će ponovo da otvori debatu između članica koje ga koriste i onih koje se protive njegovom usvajanju na nivou EU.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ideja vraćanja na agendu pitanje označavanja hrane je da se sagledaju i "razmene iskustva sa različitim perspektivama o dobrovoljnom sistemu označavanja na prednjoj strani pakovanja koji je već uveden u nekim zemljama EU", navodi se u programu predsedavanja.

Simpozijum, zakazan za 25. april, "biće organizovan na ekspertskom nivou", rekli su za Euractiv izvori iz Predsedništva EU.

Pokrenut u Francuskoj 2017. godine, "Nutriscore" je sistem označavanja bojom, od A-zelene, koja označava "najzdravije", do E-crvene, koji rangira hranu prema njihovoj nutritivnoj vrednosti, izračunatoj na standardnu porciju.

Od kraja 2023. godine primenjuje se novi algoritam, sa strožim parametrima za mleko i žitarice za doručak, dok maslinovo ulje i druge masti biljnog porekla dobijaju bodove u odnosu na prethodni rang.

U akcionom planu koji prati vodeću strategiju prehrambene politike EU "Od farme do viljuške", Evropska komisija je najavila obavezno nutritivno označavanje hrane u celom bloku do kraja 2022.

Prema studiji Komisije iz 2020. godine, etikete koje koriste rangiranje prema bojama u kombinaciji sa stepenastim indikatorom, kao što je "Nutriscore", najbolja su opcija za takav model širom EU.

Ali, kao i druge inicijative koje imaju za cilj "olakšavanje prelaska na zdravu, održivu ishranu" – kako kaže akcioni plan "Od farme do viljuške" – zakonski predlog je odložen.

Krajem 2022. iz Komisije su rekli da žele da izbegnu "polarizaciju rasprave" uoči junskih evropskih izbora. Od tada je ta tema povučena.

Belgijska inicijativa bi mogla da je vrati u centar pažnje

"Nutriscore" je pitanje koje izaziva velike podele, jer je francuska šema samo jedan od sistema označavanja ishrane koji se trenutno koristi u Evropi. Drugi primeri su "Keihole" u nordijskim zemljama i "Simbol srca" u Finskoj.

Belgija je deo međunarodne koalicije za upravljanje "Nutriscore-om", sa još pet zemalja članica plus Švajcarska, koje pokušavaju da učine sistem kompatibilnim sa različitim nacionalnim smernicama o ishrani.

Italija, najglasniji protivnik "Nutriscore-a", gura alternativnu šemu pod nazivom "nutrinorm baterija". Na debati između ministara poljoprivrede 2020. Rim je dobio podršku još šest zemalja EU.

U novembru 2022, tokom svog prvog sastanka sa kolegama iz EU, italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida ponovio je svoju averziju prema "Nutriscore" sistemu.

(JA/EURACTIV.rs)