Društvo

KINA ŽELI STRANE TURISTE NAZAD: Putnike motiviše ukidanjem viza za određene zemlje i jednostavnijim procedurama

Autor Milena Antonijević

Kina je sklopila sporazum sa Tajlandom o trajnom ukidanju viznog režima od marta. Ovo je najnoviji pokušaj Pekinga da namami strane turiste nakon godina samonametnute izolacije zbog Kovida

Izvor: EURACTIV/Jelena Nikolić

Šema recipročnog bezviznog režima, koju je u 02. januara najavio tajlandski premijer Sreta Tavisin, dolazi nakon što je Tajland u septembru ukinuo vize za kineske turiste do ovog februara.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da uzajamna izuzeća od viza između Kine i Tajlanda „služe fundamentalnim interesima oba naroda".

„Odeljenja vlade odgovorna za ovo pitanje su u bliskoj komunikaciji o pojedinostima. Radujemo se ranoj implementaciji aranžmana", rekao je portparol ministarstva Vang Venbin.

Kina je druga najveća svetska ekonomija, globalna proizvodna elektrana i ogromna nacija vrtoglave geografije, bogate kulture i istorije što je čini izuzetno atraktivnim mestom za istraživanje turista. Ali to nije najlakša zemlja za putovanje.

Periodi samonametnute izolacije, lavirintska pravila o vizama, ograničenja interneta koja zabranjuju sveprisutne onlajn alate poput Gugl mapa, i u skorije vreme dominacija kineskih aplikacija za e-plaćanje, odavno su se pokazali kao prepreke za putovanja bez problema.

Tokom pandemije Covid-19, granice Kine bile su gotovo zatvorene tri godine. Sada izgleda da Peking želi turiste nazad.

Sporazum sa Tajlandom prati postojeću šemu bez viza koju je Kina ponudila šest zemalja u pokušaju da podstakne strani turizam dok se njena ekonomija bori sa oporavkom.

Kina je u novembru najavila probni program koji će posetiocima iz Francuske, Nemačke, Italije, Holandije, Španije i Malezije omogućiti ulazak bez viza u trajanju od 15 dana.

Ova politika, započeta u decembru, trebalo bi da traje 12 meseci -do kraja novembra ove godine.

U decembru je 118.000 putnika iz tih šest zemalja ušlo u Kinu bez viza prema novoj odluci, saopštila je u ponedeljak Nacionalna administracija za imigraciju, ne dajući analizu po zemljama.

Preko 77% njih dolazilo je radi razgledanja, rekreacije ili posla, kažu u administraciji.

Bezvizni ulasci su činili 55 odsto ukupnog broja poseta Kini iz šest zemalja, što je poraslo za skoro 30 odsto u odnosu na novembar.

Pravi efekat ovakve politike će se tek videti jer turisti iz dalekih zemalja, kao što je Evropa, obično planiraju putovanja u Kinu mesecima unapred. Zime su takođe posebno hladne u većem delu Kine i tako obično nisu atraktivne u tom periodu.

Kina je takođe olakšala posetu američkim turistima tako što je pojednostavila proces podnošenja zahteva za vizu.

Izvor: EURACTIV/Jelena Nikolić

Od 1. januara, putnici iz Sjedinjenih Država više ne moraju da podnose dokaze o povratnim avionskim kartama, hotelskim rezervacijama, planu puta ili pozivnom pismu za podnošenje zahteva za turističku vizu, saopštila je kineska ambasada u Sjedinjenim Državama.

Kina nastoji da pridobije više međunarodnih putnika u okviru širih napora da podstakne usporenu ekonomiju koja se suočava sa brojnim ozbiljnim problemima.

U avgustu je ukinula sve zahteve za testiranje na Covid-19 pre ulaska za putnike,a putnicima koji dolaze zbog posla ponudila je mogućnost da dobiju vize po dolasku i izuzeo posetioce iz nekih zemalja od davanja otisaka prstiju.

Prošlog leta, VeChat i Alipai, dve najveće kineske aplikacije za plaćanje koje su dominirale svakodnevnim životom, konačno su omogućile posetiocima da povežu svoje kreditne kartice, omogućavajući im da rezervišu taksi, voze se podzemnom železnicom i plaćaju u restoranima, hotelima i prodavnicama.

Međutim, povratak stranih turista u Kinu je spor i ostaje znatno ispod nivoa pre pandemije.

U prvoj polovini 2023. godine, kineske imigracione vlasti zabeležile su ukupno 8,4 miliona ulazaka i izlazaka stranih državljana, što je manje za 30% broja zabeleženog u istom periodu 2019. godine, prema podacima koje je objavila Nacionalna administracija za imigraciju.

U trećem kvartalu godine broj ulazaka i izlazaka stranaca porastao je na 8 miliona, što je još uvek upola manje u odnosu na isti period 2019. godine.

Kineske turističke agencije su svedoci još većeg pada broja stranih turista.

Prema podacima Ministarstva kulture i turizma, kineske turističke agencije primile su 477.800 stranih turista u prvih šest meseci 2023. godine, što je samo 5,58 odsto u odnosu na isti period 2019. Ministarstvo nije objavilo podatke od druge polovine prošle godine.

(M.A./EURACTIV.rs)