Društvo

EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA PRESUDIO U POLJSKOJ: Istopolna partnerstva treba da se priznaju, šta planira nova vlada?

Poljska treba da legalizuje istopolna partnerstva, rekao je novi zamenik poljskog ministra pravde Arkadijuš Mirča nakon što je presudom Evropskog suda za ljudska prava Poljska osuđena jer nije priznala i zaštitila istopolne parove.

Izvor: YouTube/screenshot/Insider News

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je u utorak da je Poljska prekršila pravo na privatni i porodični život uskrativši istopolnim parovima bilo kakav oblik pravnog priznavanja i zaštite.

Nakon presude, Mirču je radio RMF FM pitao da li će novoimenovana vlada na čelu sa Donaldom Tuskom legalizovati istopolna partnerstva: "Smatramo da to treba da se uvede u poljski pravni sistem".

On je dodao da je svestan da će predsednik Andrzej Duda, koji potiče iz konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS), verovatno biti skeptičan prema predlogu, ali da to ne oslobađa novu vladu njene dužnosti da "pokuša da pokaže punu marljivost u uvođenju ovakvih rešenja".

"Razgovaramo o osnovnim ljudskim pravima", naglasio je on i dodao da veruje da bi to pitanje moglo biti pokrenuto u parlamentu "u bliskoj budućnosti".

Upitan da li je bilo konsultacija između Ministarstva pravde i predsednika o tom pitanju, on je rekao da nije upoznat sa tim.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava usledila je nakon što je pet poljskih istopolnih parova iz gradova Lođ, Krakov i Varšava izašlo pred sud nakon što su lokalne vlasti odbile da ih venčaju jer poljski zakon dozvoljava brak samo između muškarca i žene.

Sud je zaključio da se ne može reći da poljsko zakonodavstvo zadovoljava osnovne potrebe za priznavanjem i zaštitom istopolnih parova u stabilnim i posvećenim vezama.

"Istopolni partneri nisu bili u stanju da regulišu osnovne aspekte svog zajedničkog života, kao što su imovina, održavanje, oporezivanje i nasleđe. Takođe, u većini situacija njihov odnos nije imao nikakvu težinu u odnosima sa sudskim ili upravnim organima", navodi se u saopštenju za javnost.

Iako priznaje da je zaštita porodice u tradicionalnom smislu bila legitiman osnov koji bi mogao opravdati razliku u tretmanu, ECHR nije našao nikakav osnov za razmatranje da bi davanje pravnog priznanja i zaštite istopolnim parovima u stabilnoj i posvećenoj vezi "moglo samo po sebi šteti porodicama koje su tradicionalno konstituisane ili ugrožavaju njihovu budućnost ili integritet".

(JA/EURACTIV.rs)