Društvo

HRVATI U 2023. GODINI PUTOVALI VIŠE NEGO PRE PANDEMIJE: Potrošnja prosečnog hrvatskog turiste porasla za 93 evra

Autor Milena Antonijević

Svaki četvrti Hrvat koji je učestvovao u anketi Masterindex planira da ide na skijanje, a svaki peti na doček Nove godine u neki od evropskih gradova

Izvor: EURACTIV/Milena Antonijević

Prema pisanju Euractiv. hr Hrvati su u ovoj godini putovali više nego u pretpandemijskoj 2019, a trend rasta putovanja nastavio se i u sledećoj godini, pokazuje novo istraživanje Masterindex.

Prema rezultatima istraživanja, gotovo svaki četvrti ispitanik u Hrvatskoj ove zime planira da ide na skijanje, dok svaki peti namerava da Novu godinu dočeka u nekim od evropskih gradova.

U porastu su i putovanja za Advent.

Adventska i novogodišnja putovanja kraća od skijaških

"Planirana adventska putovanja u evropske gradove obično su kraća, trajanja do tri dana, dok većina skijaških putovanja traje do nedelju dana. Osim toga, više od polovine ispitanika, planira odlazak izvan Evrope, i to na duže od osam dana", navodi se u istraživanju koje je za potrebe Mastercarda u oktobru sprovela agencija Improve na uzorku od 1018 ispitanika.

Istraživanje ne otkriva koje su skijaške destinacije i gradovi u fokusu putovanja hrvatskih turista, ali skijaši iz Hrvatske kao najčešće destinacije biraju one u susednim državama s jakim zimskim turizmom - Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu, kao i Austriju, Nemačku, Švajcarsku, Francusku i Italiju.

Kada je reč o gradovima koje hrvatski turisti tradicionalno posećuju za Advent ili doček Nove godine, to su ranijih godina najčešće bili Beč, Prag, Budimpešta, Ljubljana, Sarajevo i Beograd, iako ih je nemali broj birao i destinacije, poput Londona, Pariza, Berlina i Rima.

Rastu i poslovna i putovanja za odmor

Istraživanje pokazuje da su tokom ove godine znatno porasla putovanja u zemlje evrozone, čiji je Hrvatska deo od 1. januara ove godine. To se odnosi kako na putovanja za odmor, tako i na poslovna putovanja.

Rast putovanja u ostale članice evrozone razumljiv je, što zbog neposredne blizine tih zemalja, što zbog činjenice da je od ove godine evro i zvanična valuta u Hravtskoj.

To znači da putnik iz Hrvatske više ne mora "razbijati glavu" razmatrajući gde i kako da promeni novac i sračuna koliko nešto košta u evrima, a koliko u kunama.

Prosečan Hrvat ove godine tri puta putovao unutar Hrvatske

Rastu i putovanja unutar Hrvatske.

Dok je prosečan Hrvat u prošloj godini imao, statistički gledano, 2,5 putovanja unutar zemlje, ove godine ima tri, pokazuje istraživanje.

Posebno je primetan snažan porast poslovnih putovanja unutar zemlje.

Gotovo polovina ispitanika ove godine putovala ili će putovati u inostranstvo

"Putovanja su doživela značajan porast u 2023. godini u Hrvatskoj, čime je nadmašen i nivo iz pretpandemijske 2019. godine", navodi se u rezultatima istraživanja, uz napomenu kako sve ukazuje na dalji rast putovanja.

Tako na primer, 46 posto ispitanika ove godine planira put u inostranstvo, što je za devet postotnih bodova više nego u 2022. godini.

(M.A/EURACTIV.rs)