Društvo

ZABRINJAVAJUĆI PODACI O STANOVNIŠTVU JAPANA: Najviši udeo starijih na svetu, kako će se to odraziti na ekonomiju?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Više od deset odsto stanovništva Japana starije je od 80 godina, što ekonomiji ove zemlje pravi problem. Udeo starijih u ukupnom stanovništvu najviši na svetu.

Izvor: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Više od deset odsto stanovništva Japana sada ima 80 godina ili više, saopštila je vlada u ponedeljak, što je najnovija zabrinjavajuća prekretnica u demografskoj krizi ove zemlje koja brzo postaje siva.

Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova i komunikacija, udeo starijih ljudi u Japanu, definisanih kao starosne dobi od 65 i više godina, takođe je rekordno visok, čineći 29,1% stanovništva - što je najveća stopa na svetu.

Ministarstvo je objavilo brojke povodom obeležavanja Dana poštovanja prema starima, državnog praznika u zemlji, koja se takođe suočava sa naglom padom nataliteta i smanjenjem radne snage što bi moglo uticati na finansiranje penzija i zdravstvene zaštite, jer potražnja stanovništva raste.

Stanovništvo Japana je u stalnom padu od njegovog ekonomskog buma iz osamdesetih godina prošlog veka, sa stopom fertiliteta od 1,3 - daleko ispod 2,1 koja je potrebna za održavanje stabilnog stanovništva, u odsustvu imigracije. Smrtnost je nadmašila rođenje u Japanu više od jedne decenije, što predstavlja sve veći problem za lidere treće najveće svetske ekonomije.

Izvor: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Zemlja takođe ima jedan od najvećih očekivanih životnih vekova na svetu, što doprinosi porastu starije populacije.

Da bi se izborila sa rastućim nedostatkom radne snage i u nadi da će ponovo ojačati ekonomiju Japana koja je u zastoju, vlada je ohrabrila više starijih osoba i majki koje ostaju kod kuće da ponovo uđu u radnu snagu u protekloj deceniji.

Do neke mere, ta poruka je funkcionisala: sada u Japanu ima rekordnih 9,12 miliona starijih radnika, što je broj koji je rastao 19 uzastopnih godina. Radnici stariji od 65 godina sada čine više od 13 odsto nacionalne radne snage, saopštilo je u ponedeljak ministarstvo unutrašnjih poslova. Stopa zaposlenosti starijih u Japanu je među najvišima u velikim ekonomijama, dodaje se.

Izvor: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Ali čak ni ohrabrivanje starijih radnika nije dovoljno da se neutrališu društveni i ekonomski uticaji demografske krize, a premijer Fumio Kišida je u januaru upozorio da je Japan "na ivici da ne može da održi društvene funkcije".

On je dodao da je podrška u podizanju dece bila "najvažnija politika" vlade, a rešavanje tog pitanja "jednostavno ne može više da čeka".

Susedne zemlje, Kina, Južna Koreja, Singapur i Tajvan doživljavaju slične krize, boreći se da podstaknu mlade ljude da imaju više dece, suočeni sa rastućim životnim troškovima i društvenim nezadovoljstvom.

(EURACTIV.rs)