Društvo

ODRŽANA PRAJD ŠETNJA U BEOGRADU: Najmasovnija Parada ponosa do sada u Srbiji

Autor Aleksandra Vrbica

Ovogodišnji Beograd Prajd se održava pod sloganom "Nismo ni blizu", čime se naglašava da se pripadnici LGBTI+ zajednice u Srbiji suočavaju sa diskriminacijom i nasiljem, kao i da njihovi zahtevi nisu ispunjeni.

Izvor: EURACTIV/Aleksandra Vrbica

U centru Beograda, u subotu 9. septembra, održana je, prema rečima organizatora, najmasovnija "Prajd šetnja" do sada. Šetnja je krenula iz parka Manjež, gde su učesnici počeli da se okupljaju od 16 časova. Već od 13 časova je bio onemogućen pristup parku iz bezbednosnih razloga.

Ranije su iz Beograd prajda najavili da će na punktovima, pored pripadnika policije sa opremom za razbijanje demonstracija, biti prisutno licencirano obezbeđenje, organizatori i volonteri, koji će se postarati da svako bezbedno pristupi šetnji i koncertima i dobije narukvicu neophodnu za šetnju.

Izvor: EURACTIV/Aleksandra Vrbica

Ovogodišnji Beograd Prajd se održava pod sloganom "Nismo ni blizu", čime se, kako su saopštili organizatori, naglašava da se pripadnici LGBTI+ zajednice u Srbiji suočavaju sa diskriminacijom i nasiljem, kao i da njihovi zahtevi nisu ispunjeni.

Među tim zahtevima su: usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama i Zakona o rodnom identitetu, kao i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe; brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ zajednici; usvajanje lokalnih akcionih planova za LGBT+ zajednicu; izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta; obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu; besplatna i lako dostupna preekspoziciona i postekspoziciona profilaksa (PrEP i PEP).

Izvor: EURACTIV/Aleksandra Vrbica

Na početku Prajda u parku Manjež, okupljenima su se obratili organizatori Evroprajda iz Soluna, grada koji će biti naredni domaćin ove manifestacije, i pozvali su sve da im se pridruže u Grčkoj 2024. godine.

Izvor: EURACTIV/Aleksandra Vrbica

Zatim je na binu izašla kuma Prajda 2023, Ida Prester iz benda Lollobrigida, koja je simbolično poklonila svoju venčanicu iz brojnih spotova svim aktivistima i pripadnicima LGBT+ zajednice, sa željom da se u Srbiji što pre donese Zakon o istopolnim zajednicama.

Izvor: Kurir/Nenad Kostić

Ubrzo nakon toga, učesnici su formirali kolonu kako bi povorka krenula. Prisutni su prošetali Nemanjinom ulicom, Ulicom kneza Miloša, Ulicom kralja Milana do Doma Narodne skupštine, zatim ponovo ulicom Kneza Miloša do parka Manjež, gde je nakon šetnje planiran koncert koji će trajati do ponoći.

Izvor: EURACTIV/Aleksandra Vrbica

Među prisutnima su bili ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, Delegacija EU u Srbiji na čelu sa ambasadorom EU Emanueleom Žiofreom i njegovom zamenicom Plamenom Halačevom, ambasador SAD Kristofer Hil, ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson, poslanici Pavle Grbović i Dragana Rakić, kopredsednica "Zajedno" Biljana Stojković.

Izvor: EURACTIV/Aleksandra Vrbica

Ulaz na Prajd šetnju bilo je organizovan na punktovima u Ulici Kralja Milana, kod Hotela Moskva, na raskrsnici Resavske i Birčaninove, na raskrsnici Resavske i Mišarske, i u Ulici kralja Milana kod Trga Slavija. Svi učesnici dobili su posebnu narukvicu kao oznaku ulaza.

Organizatori su pre šetnje saopštili da neće biti dozvoljene bilo kakve parole ili transparenti koji sadrže natpise koji nisu u skladu sa vrednostima i politikama Beograd Prajda, što uključuje poruke mržnje na nacionalnoj, verskoj ili etničkoj osnovi, diskriminaciju, uvrede, homofobiju, transfobiju, mizoginiju i pozive na nasilje.

Na beogradskim ulicama su ranije tokom dana bili prisutni kordoni policije (koja je i patrolirala vozilima), kao i pripadnici Žandarmerije.

Izvor: MONDO/Nenad Milošević

Manji incident

Dok se kamion sa kojeg su organizatori puštali muziku približavao Ulici kralja Milana, čula su se zvona sa Vaznesenjske crkve, gde se desio verbalni sukob između učesnika Prajda i ljudi koji su bili u porti. Dok je žena tokom šetnje mahala zastavom u duginim bojama, iz crkve su pokazivali ikone.

Manji broj protivnika Prajda okupio se i kod crkve Svetog Marka. Između desničara i učesnika šetnje nalazile se jake policijske snage, tako da većih incidenata nije bilo, sem što su protivnici Prajda pevali "Ovo je Srbija" kadeći i noseći crkvene zastave. Desničarski demonstranti su svoje negodovanje iskazivali trubama i pištaljkama u trenutku prolaska kolone.

Nekoliko dana pre šetnje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da neće istaknuti zastavu duginih boja na zgradi Predsedništva. Ovaj primer sledio je i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Prošle godine u Beogradu je održan Evroprajd, najveća evropska manifestacija borbe za prava LGBT+ zajednice. Tada je planirana šetnja prvobitno bila zabranjena, ali je skup održan. Učesnici su ipak prošetali potezom od Bulevara kralja Aleksandra do Tašmajdana, gde su bili održani koncerti. Evroprajd je štitio veliki broj policajaca, pošto su se paralelno sa njim, u neposrednoj blizini održavali protesti desničarskih organizacija i protivnika održavanja ove manifestacije.

(EURACTIV.rs)