Društvo

ŠPANIJA NA NOGAMA ZBOG POLJUPCA: Javnost traži ostavku čelnika fudbalskog saveza, FIFA ga suspendovala na tri meseca

Španska vlada pozvala je da kontroverza oko ponašanja čelnika fudbalskog saveza postane fudbalski "I ja" (MeToo) trenutak.

Izvor: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Predsednik fudbalskog saveza Španije Luis Rubijales rekao je da neće podneti ostavku zbog ljubljenja španske fudbalerke Dženi Ermoso u usta posle njihove pobede u finalu Svetskog prvenstva za žene.

Takođe je bio kritikovan što se uhvatio za međunožje kada je slavio pobedu, stojeći pored španske kraljice Leticije. Ovi događaji su izazvali dugogodišnje tenzije u Španiji oko ženskih prava.

To je najnoviji incident u bitkama oko značajnih društvenih i političkih promena u zemlji, među kojima su i nedavne izmene zakona za poboljšanje rodnog položaja i strožije definisanje seksualne saglasnosti.

Vladini ministri bili su među onima koji su pozvali da se preduzmu mere protiv gospodina Rubijalesa, koji je predsednik Saveza od 2018.

"Ovo bi trebalo da bude ‘MeToo’ trenutak za španski fudbal", rekao je Viktor Frankos, državni sekretar za sport.

Svetsko fudbalsko telo FIFA je objavilo da pokreće disciplinski postupak protiv njega, zbog čega se čini da je njegova pozicija neodrživa.

Očekivalo se da će u petak podneti ostavku. Umesto toga, na vanrednom sastanku fudbalskog saveza, gospodin Rubijales je tvrdio da je bio žrtva lova na veštice i insistirao da neće odstupiti.

"Neću podneti ostavku, neću podneti ostavku, neću podneti ostavku. Bio je to spontan poljubac, obostran i euforičan. I, iznad svega, sporazumni", poručio je prisutnima dok je branio sporni poljubac.

Izvor: EPA-EFE/FERNANDO VILLAR

Gospodin Rubijales je otišao dalje, optužujući svoje kritičare da koriste "lažni feminizam" da ga progone i tvrdi da je žrtva "društvenog ubistva".

Vlada je najavila da će preduzeti mere za smenu gospodina Rubijalesa sa funkcije i da će ga izvesti pred sud.

Ipak nije bilo sporazumno?

A u saopštenju objavljenom u petak preko sindikata igrača, Futpro, fudbalerka Ermoso je odbacila izveštaj gospodina Rubijalesa o događajima.

"Ni u jednom trenutku nisam pristala na poljubac. Ne tolerišem da se moje reči preispituju", rekla je.

Desetine članica ženske reprezentacije rekle su u petak da neće igrati nikakve utakmice za zemlju dok gospodin Rubijales ne bude smenjen.

Nekoliko saigrača je izrazilo podršku Ermosi, dok je dvostruka osvajačica Zlatne lopte Aleksija Putelas objavila na društvenoj mreži X:

"Ovo je neprihvatljivo. Gotovo je. S tobom, prijatelju".

Kritičan trenutak

Čini se da afera Rubijales doprinosi širim društvenim promenama u španskom društvu poslednjih godina, koje uključuju zakone koji promovišu seksualni pristanak i rodni paritet.

"Ovo je kritičan trenutak u ovoj zemlji, ljudi se kreću ka većoj rodnoj ravnopravnosti", rekla je Karolina Garsija, sportska novinarka televizijske mreže Telemadrid.

"Španija mog dede je bila drugačija od sadašnje, ali važno je da idemo napred. To je ono što moramo da postignemo kao društvo".

Izvor: EPA-EFE/Mariscal

Među najglasnijim kritičarima Rubijalesa bila je Irene Montero, ministarka za ravnopravnost i najvidljiviji promoter vladine feminističke agende. Ona je takođe bila pokretačka snaga zakona "Samo da znači da", koji je nastojao da suzbije seksualne odnose bez pristanka.

Taj kontroverzni zakon je velikim delom izazvan grupnim silovanjem mlade žene u Pamploni tokom festivala San Fermines 2016. godine, u slučaju koji je postao poznat kao "Vučji čopor". Petorica odgovornih muškaraca samo su prvobitno proglašeni krivima za seksualno zlostavljanje, a ne za silovanje (pre nego što su im kazne bile izmenjene).

Izvinjenje

Društvena reakcija koja je usledila nakon prvobitne presude ne samo da je doprinela promeni zakona, već je izgleda i promenila stavove u Španiji o pristanku u seksualnim odnosima.

Predsednik španske fudbalske federacije Luis Rubijales izvinio se u ponedeljak zato što je, bez njene želje, poljubio u usta fubalerku Dženi Ermoso tokom proslave pobede reprezentacije Španije nad Engleskom u finalnoj utakmici Svetskog prvenstva za žene, što je izazvalo ogorčenje i kritike u njihovoj zemlji.

"To sam uradio bez loše namere, u trenutku maksimalnog veselja i entuzijazma".

Međunarodna fudbalska asocijacija (FIFA) objavila je u subotu da je suspendovala predsednika Španske fudbalske federacije Luisa Rubijalesa iz svih aktivnosti povezanih sa fudbalom na tri meseca dok istražuje incident u kojem je poljubio fudbalerku u usta.

(EURACTIV.rs)