Društvo

ČUDO PRIRODE – FJORDOVI U PUSTINJI: Zašto je "arapska Norveška" podjednako veličanstvena kao njen nordijski pandan?

Čak i pustinja ima svoje fjordove, mada u to niko ne bi poverovao. Udaljeno je samo nekoliko sati vožnje od Dubaija, a mnogi ih porede sa onima u Norveškoj.

Izvor: EPA/ALI HAIDER

"Arapska Norveška", kako zovu ovo mesto u blizini popularnog Dubaija, nije ni blizu slično njemu. Nema nebodera, tržnih centara, čak ni puteva. Jedine visine koje postoje na ovom mestu, neke čak i veće od najviše zgrade na svetu Burdž Kalife, su vertikalni zidovi stena koji zatvaraju netaknute, tople vode uvale Kor aš Šam.

Poluostrvo Musandam, na severoistočnom vrhu Arapskog poluostrva, ponekad se poredi sa Norveškom, i to ne samo zato što se nalazi pored voda bogatih naftom.

Ovde, pustinjske ravnice Ras-Al-Khaimah, najseverniji od sedam Ujedinjenih Arapskih Emirata, ustupaju mesto nestvarnom planinskom pejzažu ispresecanom lavirintom uvala i zaliva.

Ovo je zemlja pustinjskih fjordova koja može biti jednako veličanstvena kao i njen nordijski pandan.

Izvor: EPA-EFE/Alberto Valdes

Čvrsta izolacija

Guvernorat Musandam je dostupan samo kopnom kroz UAE, ali poluostrvo pripada Sultanatu Oman, čije kopno leži nekih 100 kilometara južno, odvojeno od njega velikim komadom teritorije Emirata.

Međutim, to nije granica koja je odgovorna za tradicionalnu izolaciju ovog sićušnog dela zemlje, nešto većeg od Roud Ajlenda, već njegov izuzetno neravni teren.

Postoji samo jedan asfaltirani put koji povezuje glavni grad, Khasab, sa ostatkom sveta preko Ras-Al-Khaimah. I dok neke staze za trčanje prolaze kroz stenovitu, pustinjsku unutrašnjost poluostrva, biće vam potrebno nešto bolje vozilo i po mogućnosti poznavanje okoline da biste se kretali njima.

I do danas su mnoga naselja na Musandamu dostupna samo morskim putem. Ovo je oblikovalo lokalni identitet koji je, za razliku od susednih emirata, ostao relativno netaknut masovnim turizmom.

Lokalno stanovništvo je čak sačuvalo svoj jedinstveni jezik, kumzari - jezik sa persijskim korenima i jakim arapskim uticajima pomešan sa elementima portugalskog i hindija.

Strateški trgovački put

Sudbina ovog regiona često je bila isprepletana sa sudbinom geopolitičkih moćnika svih epoha, zbog njegove strateške lokacije koja je čuvala južnu stranu Ormuškog moreuza i ulaz u Persijski zaliv.

Portugalci su ovde bili na vrhuncu svoje moći i sagradili su utvrđenje, koje i danas stoji, u glavnom gradu poluostrva, Hasabu, kako bi kontrolisali pomorski saobraćaj i trgovinu u ovoj oblasti.

U 19. veku došao je red na Britaniju da kroči na poluostrvo. Uvala Kor aš Šam je ranije bila poznata kao uvala Elfinston, a dobila je ime po britanskom guverneru Bombaja po čijem naređenju je region prvi put ispitan 1820-ih.

U moderno doba, do 20 miliona barela nafte prolazi kroz Ormuški moreuz svakog dana, što ovaj uski deo vode čini možda jedinim najvažnijim morskim putem za naftu na svetu.

Izvor: EPA/ALI HAIDER

Skromna infrastruktura i posećenost

Za posetioce, more najviše privlači na poluostrvo Musandam, a sa procvatom turizma u Dubaiju i duž obale UAE, gosti su počeli da pristižu.

Nekoliko lokalnih kompanija organizuje jednodnevna krstarenja fjordovima. Tipičan izlet uključuje jedrenje duž obale njegovog najvećeg zaliva, Kor aš Šam.

Plovila se usput nekoliko zaustavljaju kako bi putnici mogli da zarone u kristalne vode. Ne treba vam mnogo opreme, samo par naočara i peraja, koje obezbeđuje posada, da biste mogli da plivate duž koralnih grebena i divite se podvodnoj fauni.

Ali vrhunac svakog putovanja u Musandam je uočavanje delfina.

Khasab je matična luka za sve izlete na jedrenje i dok je njegova komercijalna i turistička infrastruktura prilično skromna u poređenju sa blistavom odmaralištem na obali UAE, ima nekoliko hotela opremljenih po savremenim međunarodnim standardima.

(EURACTIV.rs)