Društvo

PAPA - CRKVA JE OTVORENA ZA SVE, UKLJUČUJUĆI LGBT OSOBE: Ipak, postoje određena pravila

Autor Milena Antonijević

Papa Franja izjavio je da je Katolička crkva otvorena za svakoga, uključujući i lgbt osobe. Kako je rekao, crkva je dužna da im pomaže u duhovnim pitanjima, ali u okvirima svojih pravila.

Izvor: Youtube/Today

Papa Franja je naveo da, iako je crkva otvorena za svakoga, postoje zakoni i pravila koja regulišu život unutar crkve, preneo je Rojters, piše RTS.

Na pitanje da li je nedosledno to što pojedini vernici, poput žena i lgbt osoba, nemaju ista prava i ne mogu da nose određene sakramente, papa je odgovorio da, prema crkvenim pravilima, oni ne mogu da učestvuju u pojedinim sakramentima, ali da to ne znači da je crkva zatvorena za bilo koga.

''Svako se sa Bogom susreće na svoj način unutar crkve. Crkveni službenici moraju brinuti o svakome, čak i o onima koji se ne pridržavaju pravila, sa strpljenjem i ljubavlju poput majčinske'', rekao je papa.

Prema pisanju Rojtersa iako crkva ne dozvoljava istopolne brakove, papa Franja podržava građansko pravo koje istopolnim parovima omogućava ista prava kao što su penzije, zdravstveno osiguranje i nasledna prava.

Papa je, govoreći o najvećem omladinskom katoličkom festivalu, "Svetski dan mladih", kojem je prisustvovao u Portugaliji, rekao da ga je ono što je video na festivalu ''podmladilo''.

Tokom jedne od manifestacija u okviru festivala, papa je okupljenim vernicima rekao da u crkvi ima mesta za svakoga, uključujući i one koji, kako je naveo, "prave greške, koji doživljavaju neuspehe i koji se bore'', i predvodio skandiranje ''Todos, todos, todos!'' (''Svi, svi, svi!'').

(EURACTIV.rs)