Društvo

DEMONSTRANTI U PREDGRAĐU PARIZA NAPALI KUĆU GRADONAČELNIKA: U incidentu povređeni njegova supruga i dete

Autor Milena Antonijević

Demonstranti su upali u kuću gradonačelnika predgrađa Pariza, zapalili automobil i ispaljivali pirotehnička sredstva na njegovu ženu i decu.

Izvor: YouTube/screenshot/Urban Pictures UK

Incident se dogodio tokom pete noći nemira širom zemlje, nakon pucnjave policije i ubistva Nahela, tinejdžera severnoafričkog porekla.

Vincent Jeanbrun (desni centar) gradonačelnik južnog predgrađa Pariza, L'Hai-les-Roses, bio je u gradskoj kući u trenutku napada na njegovu kuću, u noći na nedelju, 2. jula, dok su njegova supruga Melanie i deca spavala.

Napadači su dovezli svoje vozilo do kuće u predgrađu, ali ih je zaustavio zid koji okružuje spoljnu terasu imanja, rekao je lokalni javni tužilac. Oni su potom zapalili njihovo vozilo.

Dok su Žanbrunova žena i deca, od 5 i 7 godina, bežali kroz zadnje dvorište, grupa huligana ih je gađala pirotehničkim sredstvima. Žanbrun je rekao premijerki Elizabet Born da je njegova supruga nedavno operisala slomljenu nogu i da se suočila sa tromesečnom rehabilitacijom.

„Prilikom napada povređeni su moja supruga i jedno od dece", rekao je gradonačelnik.

Lokalni tužilac izjavio je da je otvorena istraga o pokušaju ubistva. Nijedan osumnjičeni nije uhapšen.

Žanbrunova gradska većnica bila je meta napada nekoliko noći od pucnjave u utorak, nakon čega je zaštićena bodljikavom žicom i barikadama.

Nekoliko sati nakon incidenta, Žanbrun je sreo lokalne stanovnije i prošao pored natkrivene gradske pijace koja je uništena tokom nemira.

„Ostanite jaki, gospodine gradonačelniče. Uz vas smo", rekao je jedan prolaznik vidno potrešenom gradonačelniku.

„Nisam mislio da ćemo ikada preživeti ovako nešto", rekao je gradonačelnik drugom prolazniku koji je poželeo brzi oporavak njegovoj porodici.

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova, Džeralda Darmina, oko 45.000 policajaca ponovo je raspoređeno u nedelju uveče, u nameri da odvrati izgrednike koji su palili automobile, pljačkali prodavnice i gađali gradske većnice i policijske stanice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ovavilo je 719 hapšenja nakon subotnje sahrane ubijenog tinejdžera u pariskom predgrađu Nanter.

Zvaničnici su ocenili da je prerano reći da su nemiri gotovi.

(EURACTIV.rs)