Društvo

BUDUĆNOST PUTOVANJA: 10 koncepata koji će promeniti način na koji doživljavamo svet

Putovanja su prešla dug put od doba karavana, zastrašujućih morskih putovanja i parnih lokomotiva – i nastaviće da se transformišu u godinama koje dolaze.

epa10400237 A FedEx flight takes off from Logan Airport in Boston, Massachusetts after a nationwide Federal Aviation Administration ground stop caused by computer issue was lifted as seen from Winthrop, Massachusetts, USA, 11 January 2023. The FAA lifted the stop shortly before 9 am Eastern Time after confirming the computer issue had been resolved. EPA-EFE/CJ GUNTHER
Izvor: EPA-EFE/CJ Gunther

Koncepti koje trenutno gledamo u naučno-fantastičnim filmovima i čitamo u romanima, uskoro će postati uobičajeni, a pre nego što i zamišljamo bismo mogli da pilotiramo putničkim dronovima oko Singapura ili da turistički letimo u svemir kako bismo svet gledali “odozgo”.

Ovih deset stvari je gotovo izvesno da će da se promene u budućnosti u kontekstu putovanja.

Kraj aerodromskih redova

Iako je kontroverzna, biometrijska identifikacija (automatska provera nečijeg identiteta putem otisaka prstiju, prepoznavanja lica ili skeniranja oka) postaje tehnologija koju sve češće biraju na aerodromima širom sveta.

Smatra se bržim i preciznijim načinom pregleda putnika a biometrija može da prepolovi vreme tipičnih aerodromskih procedura – prijavi prtljaga, ukrcavanju, pasoškoj kontroli.

Na primer, 2018. Međunarodni aerodrom u Dubaiju uveo je biometrijske tunele imena “Pametne kapije”, koji koriste prepoznavanje lica za proveru identiteta putnika za samo pet sekundi.

Jednostavno je koliko zvuči: nakon spuštanja iz aviona, putnici ulaze u tunel, čekaju na zeleno svetlo, a zatim nastavljaju sa preuzimanjem prtljaga bez čekanja u redu ili interakcije sa službenikom za imigraciju.

Manje izgubljenih prtljaga

Da li ste ikada stigli u drugu zemlju samo i proveli ceo dan (u najboljem slučaju) u istoj odeći , bez toaletnih potrepština i osnovne odeće, dok je vaš prtljag izgubljen?

S obzirom na milione izgubljenih kofera svake godine, nije ni čudo što ljudi žude za tehnološkim pametnim rešenjima za ovu uobičajenu glavobolju.

Neki se okreću pametnim uređajima za praćenje svojih stvari, dok drugi kupuju pametne kofere.

Izvor: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI

Ako gledamo u budućnost u ovom smislu, verovatno ćemo uskoro videti da digitalne oznake za torbe koje sadrže predajnike zamenjuju konvencionalne papirne oznake – evolucija koja bi uštedela vreme pri prijavi, dok bi istovremeno avio-kompanijama olakšalo praćenje i identifikaciju prtljaga.

Pošto su greške u označavanju samo jedan od razloga za kašnjenje ili izgubljeni prtljag, avio-kompanije i aerodromi takođe žele da reše uobičajene probleme kao što su pogrešno rukovanje transferom, greške u prodaji karata i vremenska kašnjenja.

Proširena stvarnost sledećeg nivoa

Buduća putovanja će najverovatnije omogućiti putnicima da, samo uz pomoć telefona i interneta, dožive puno iskustvo svoje avanture. Na primer, mogli biste da istražujete galerije i muzeje pre nego što zapravo fizičke to uradite, kako biste znali na šta treba da se fokusirate, a na šta ne. Ili da krenete u potragu za digitalnim blagom ulicama Pariza.

Kompanije koja omogućavaju ovakva iskustva putnicima već postoje, samo što to među putnicima još uvek nije zaživelo u tolikoj meri. Ali čim budemo shvatili prednosti, ovo će biti novi način putovanja.

Leteći taksiji

Verovatno ste videli video snimke putničkih dronova i električnih aviona za vertikalno poletanje i sletanje kojima nije potrebna pista a koji preuzimaju internet.

Ovi futuristički avioni imaju tendenciju da budu električni, ultralaki za upravljanje i opremljeni softverom za autopilot koji omogućava ljudima da uskoče u pilotsko sedište – naravno nakon orijentacijske sesije i simulacije leta.

Ovo se u svetu već dešava, pa postoje avio-kompanije, poput LIFT Aircraft-a, koje planiraju da dozvole putnicima da lete avionom u kratkim i slikovitim vožnjama – oko 8 do 15 minuta.

U budućnosti, kupci će moći da pronađu i rezervišu LIFT letove preko mobilne aplikacije koja pruža obuku za simulaciju leta, test stručnosti, kontrolnu listu pre leta i podršku zemaljske posade.

Druge kompanije, poput Ehanga u Kini, su u misiji da ublaže saobraćajne gužve pomoću letećih taksi dronova.

Robotaksiji u zamahu

Dok se neke taksi službe kreću kroz oblake, druge će ostati čvrsto na zemlji – ali uz neke ozbiljne nadogradnje.

Motional sa sedištem u Bostonu, koji je zajedničko ulaganje Hjundaia i globalne tehnološke kompanije Aptiv, zabeležila je rani uspeh.

Dostupan javnim putnicima u Las Vegasu, Motional obezbeđuje autonomnog robotaksija (preko Lift i Uber aplikacija) koji može da preveze putnike na popularne destinacije u Las Vegasu.

Jedna osoba je još uvek prisutna u robotaksiju u ovom trenutku, ali se očekuje da će automobili postati potpuno bez vozača kasnije ove godine.

Avioni koji ne zagađuju okolinu

Kako putnički dronovi i električna vozila postaju uobičajeni, možda ćete se zapitati: šta je sledeće što će izmisliti?

Budućnost putovanja je neraskidivo povezana sa klimatskim promenama – realnošću koja je navela Međunarodnu organizaciju za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) da objavi dugoročni cilj za postizanje nulte emisije ugljenika do 2050. godine.

Zahvaljujući mešavini novih tehnologija od održivog avionskog goriva, zatim motora na vodonik, do potpuno električnih aviona , to je svakako moguće, iako su kritičari izrazili sumnju.

Izvor: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Američka kompanija Eviation Aircraft prednjači, pružajući pogled u budućnost sa svojim elegantnim, potpuno električnim avionom “Alice“.

Predviđen da krene da se upotrebljava 2027. godine, prigradski avion sa devet sedišta ima za cilj da smanji uticaj zagađenja na životnu sredinu. Do sada je preko 300 aviona “Alice” naručilo poznate svetske avio-kompanije.

Eko boravak u hotelu

Poput putovanja avionom, ekološki osvešćeni hoteli će biti sve popularniji u budućim putovanjima.

Kada je “room2 Chisvick” otvoren u Londonu 2021. godine, postao je svetski hotel “nula emisije za ceo život“.

Drugim rečima, imanje je potpuno svelo na minimum ceo svoj ugljenični otisak, uz pomoć sosptvene proizvodnje i izgradnje, materijala, održavanja, struje itd.

Recite zbogom jezičkim barijerama

Nema ništa loše u snalaženju kad je jezik u pitanju, ali zar ne bi bilo neverovatno voditi dublje razgovore sa ljudima koje sretnete dok putujete?

Pretpostavimo da su jezičke barijere postale stvar prošlosti. U tom slučaju bismo mogli da se povežemo u različitim kulturama, da radimo i živimo u inostranstvu, da otkrijemo nove poslovne mogućnosti i da se povežemo sa udaljenim članovima porodice.

Dobra vest je da je prevod u realnom vremenu iz dana u dan sve sofisticiraniji. Alati takođe postojau sve uspešniji, pa neke kompanija najavljuju slušalice koje u realnom vremenu prevode komunikaciju na više desetina jezika.

Svemirska trka napreduje

Američki preduzetnik Ilon Mask godinama je govorio o tehnologiji koja podrazumeva ultra-brzi transportni sistem u vakumskoj cevi niskog pritiska.

To nam omogućava ultra brzo putovanje pa bismo na neke udaljene tačke - ili u svemir - uskoro mogli da stižemo za svega nekoliko desetina minuta.

Izvor: Twitter/virgingalactic

Pored uštede vremena, zagovornici tvrde da ova tehnologija takođe ima potencijal da obezbedi jeftiniju, bržu, sigurniju i održiviju alternativu konvencionalnom masovnom prevozu.

Možda je sve ovo san, ali možda će se i zaista ovako - i na još nebrojano mnogo načina koje ne možemo ni da zamislimo još uvek - transformisati putovanja kakva sada poznajemo.

(EURACTIV.rs)