Društvo

DESTINACIJA ZA ODMOR BEZ TEHNOLOGIJE: Evropsko ostrvo proglasilo se zonom bez mobilnih telefona

Autor Aleksandra Vrbica

Posetioci mogu da noće na ostrvu bez telefona u šatorima ili u kolibama.

Izvor: Screenshot Youtube/Markku Piiparinen

Kako se leto približava i turistička sezona počinje, korisnici društvenih mreža će se boriti da odgovore na prastaro pitanje: ako niste objavljivali na svojim nalozima o odmoru, da li ste zaista bili na njemu? Odgovor je, naravno, da, i verovatno ste imali bolji način da provedete vreme, nego da to objavljujete po Instagramu.

Iako je nekima možda teško da se odupru poslovnim imejlovima i ažuriranju društvenih mreža tokom odmora, ostrvo Ulko-Tamio u Finskoj poziva posetioce da ignorišu ekrane i uživaju u prirodi.

Tvrdeći da je prvo turističko ostrvo na svetu bez telefona, Ulko-Tamio se nalazi u istočnom Finskom zalivu, nacionalnom parku u nordijskoj državi koji je šest godina zaredom proglašena za „najsrećniju zemlju na svetu" i, pomalo ironično, dom je Nokije, brenda koji stoji iza najprodavanijeg mobilnog telefona na svetu svih vremena.

„Ostrvo Ulko-Tamio ovog leta će biti područje bez telefona", rekao je Mats Selin, stručnjak za ostrvski turizam u Visit Kotka-Hamini, u saopštenju za medije.

Izvor: Screenshot Youtube/Markku Piiparinen

„Želimo da apelujemo na turiste da isključe svoje pametne uređaje, da se zaustave i istinski uživaju na ostrvima."

Jedan od 41 finskog nacionalnog parka, Ulko-Tamio je nenaseljen ljudima, ali je dom mnogih retkih ptica i biljaka, koje posetioci mogu uočiti tokom šetnje stazama prirode na ostrvu ili sa tornja za posmatranje ptica.

Učešće u digitalnoj detoksikaciji za turiste na Ulko-Tamiu je dobrovoljno i, pošto je ostrvo pokriveno funkcionalnom mobilnom mrežom, iskušenje će biti uvek prisutno.

Međutim, osoblje kompanije "Parks & Wildlife Finland", kompanije koja upravlja ostrvom, nada se da će se kampanja pretvoriti u to da se turiste isključe sa mreža i druže sa florom, faunom i drugim posetiocima.

„Isključivanje telefona, istraživanje prirode i upoznavanje ljudi sigurno će poboljšati vaše raspoloženje i blagostanje", rekla je Sari Kastren, psihološkinja i istraživačica na Finskom institutu za zdravlje i dobrobit, u saopštenju za javnost. „Provodimo bezbroj sati skrolujući naše fidove društvenih mreža, tako da kratka pauza od njih znači da imate više vremena za nova iskustva."

Posetioci mogu da provedu noći bez telefona na ostrvu u šatorima ili u kolibama koje održava "Parks & Wildlife Finland".

(EURACTIV.rs)