Društvo

HRVATSKA MEĐU ČLANICAMA EU S JAKIM RASTOM STANDARDA: Kolika je kupovna moć prosečnog Hrvata?

Autor Milena Antonijević

Visina životnog standarda u Hrvatskoj prošle godine je iznosila 75 posto prosečnog standarda u EU. Međutim, i dalje su brojne nove članice ispred Hrvata, dok su im bogate zapadne zemlje nedostižne.

Izvor: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Kupovna moć hrvatskih građana za četvrtinu je manja od kupovne moći prosečnog stanovnika Evropske unije, pokazuju novi podaci statističara.

Prema tim podacima koji mere aktualnu individualnu potrošnju i eliminišu razlike u cenama među članicama Unije, Hrvatska je u 2022. godini imala prosečnu kupovnu moć po stanovniku na visini 75 posto proseka EU.

Od ulaska u EU kupovna moć prosečnog hrvatskog građanina porasla za petinu

To je i dalje jedna od najslabijih visina životnog standarda u Uniji. Ipak, za razliku od niza drugih članica, Hrvatska je u poslednjih desetak godina uspela da značajno poveća visinu životnog standarda svog stanovništva, potvrđuju podaci Eurostata.

Tako je kupovna moć prosečnog Hrvata 2012. godine, uoči pristupanja Uniji, iznosila samo 63 posto one u kojoj je uživao prosečan stanovnik EU. Prošle je godine već dostigla 75 posto proseka unije, što znači da je, statistički gledano, porasla otprilike za petinu.

Snažan rast privrede i plata

"Hrvatska je u proteklom periodu imala znatno veću stopu privrednog rasta od proseka na nivou EU. I plate u Hrvatskoj su snažno porasle", objašnjava za Euractiv nezavisni analitičar tržišta rada, Predrag Bejaković.

O tome govore i statistički podaci. Nakon snažnog udara koronakrize 2020. godine, stopa privrednog rasta u Hrvatskoj u 2021. godini dostigla je 13,1 posto, dok je prosek na nivou EU iznosio 5,4 posto. U prošloj godini hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 6,2 posto, dok je BDP Unije porastao samo 3,5 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Snažan je bio i rast plata u Hrvatskoj, a osim privrednog oporavka, najpre od svetske finansijske krize, a zatim i od koronakrize, podstaklo ga je i masovno iseljavanje.

Tako je prosečna neto plata u Hrvatskoj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u 2012. godini iznosila 727 evra, a krajem prošle godine 1046 evra, što predstavlja rast od 44 posto u desetak godina.

Danas je prosečna kupovna moć u Hrvatskoj veća nego u Slovačkoj, u kojoj doseže 73 posto proseka EU. Veća je i od one u Mađarskoj, u kojoj je na visini 72 posto proseka unije, kao i od one u Bugarskoj, u kojoj se letvica životnog standarda prošle godine zaustavila na 67 posto proseka EU, što je ujedno i najmanji nivo kupovne moći među članicama Unije.

(EURACTIV.rs)

Potpredsednik italijanske vlade i lider krajnje desnice Lega Mateo Salvini sumnja u nezakonito saučesništvo između EU, Nemačke i Kine u korist elektromobilnosti, a protiv italijanske automobilske industrije.