Društvo

"ILI ĆE STATI NASILJE, ILI ĆE STATI SRBIJA": Održan sedmi protest u Beogradu, saobraćaj bio blokiran

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Sedmi protest "Srbija protiv nasilja" održava se ove subote u Beogradu, okupljanja i u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Sedmi protest "Srbija protiv nasilja" održan je u subotu popodne, a učesnici su blokirali saobraćaj na Mostarskoj petlji.

Prvobitno je bilo planirano da nakon skupa ispred Skupštine i završenih govora šetnja krene Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom do Slavije, krug oko fontane na Slaviji, pa u Bulevara oslobođenja do Autokomande, i onda autoputem do Mostarske petlje, ali je ruta skraćena na zahtev velikog broja ljudi, saopštili su organizatori.

Poslanik grupe "Moramo - Zajedno" Aleksandar Jovanović Ćuta najavio je za EURACTIV novu formu i "radikalizaciju" protesta ukoliko vlast ne ispuni sve zahteve građana, a rok za ispunjenje zahteva istekao je u četvrtak, 15. juna u ponoć. Protesti se danas održavaju i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

"Ili će stati nasilje, ili će stati Srbija" poruka je koja je više puta poslata sa bine protesta završenog oko 21 čas. Od idućeg protesta, planirane su blokade saobraćajnica u ukupno 13 gradova Srbije. 

Pogledajte fotografije.

Okupljenima se obratio Nebojša Stanojević, rudar iz Aleksinca koji je zamolio za minut ćutanja za kolege stradale u nesreći prošle godine.

"Mi rudari navikli smo na mrak, ali ono što nas je uvek držalo je svetlo kojem smo se vraćali", rekao je on.

Obratili su se i fudbalski radnik Mirko Poledica koji je poručio da su sportisti uz glumce koji su bili na meti prethodnih nedelja, kao i student FPN-a Pavle Cicvarić, koji je poručio da "studenti više neće ćutati".

Zahtevi protesta "Srbija protiv nasilja"

Zahtevi protesta su smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, direktora BIA Aleksandra Vulina i članova saveta REM-a, kao i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama i zabrana drugih medija koji promovišu nasilje, kriminal i nemoral. Traži se i smena rukovodstva RTS-a.

Među zahtevima je bilo i hitno ukidanje rijaliti programa koji promovišu nasilje, a dva dana pred četvrti protest, doneta je odluka da se rijaliti "Zadruga" na Pinku ugasi.

(EURACTIV.rs)