Društvo

ŠESTI PROTEST „SRBIJA PROTIV NASILJA“ ISPRED SKUPŠTINE: Više stotina redara obezbeđuje skup

Autor Milena Antonijević

Šesti protest „Srbija protiv nasilja“ počeo u 18 časova ispred Narodne skupštine, skup obezbeđuje više stotina redara.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Trasa 6. protesta “Srbija protiv nasilja” je od Skupštine Srbije, pored Tašmajdanskog parka do Pravnog fakulteta, odakle će se Beogradskom ulicom spustiti Slavije i zatim Nemanjinom ulicom do zgrade Vlade Srbije, oko koje će se napraviti prsten.

Kako su najavili organizatori, fokus ovonedeljnog protesta je na obrazovanju zbog “haotično saopštenog plana o završetku školske godine”. Redari su raspoređeni na svim osetljivim tačkama gde bi mogli da izbiju incidenti.

Opozicioni lideri su pozvali učesnike skupa da sarađuju i slušaju redare protesta, koji nose žute prsluke, kako bi se izbegle sve mogućnosti za incidente, i podvukli su da je najvažnije da protesti prođu mirno. Okupljenima su se obratili glumci Jelisaveta Seka Sablić i Milan Marić, kao i vojni letač-zastavnik, kolega poginulog majora Omera Mehića.

Od opozicionih političara na protest su došli lider Narodne stranke Vuk Jeremić, poslanik Zeleno-levog kluba Radomir Lazović i lider pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, predsednik DS Zoran Lutovac, poslanik DS Srđan Milivojević, lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta i drugi.

Zahtevi demonstranata

Protest organizuje deo opozicije uz zahteve da se oduzmu nacionalne frekvencije televizijama koje promovišu nasilj i nemoral, zabranu štampanih medija koji promovišu nasilje i objavljuju lažne vesti, kao i ukidanje svih rijalitija i drugih emisija koje promovišu nasilje i agresiju na nacionalnim frekvencijama.

Organizatori traže i smene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, kao i prihvatanje ostavke ministra prosvete Branka Ružića, koji je istu podneo nekoliko dana nakon masovnog ubistva u "Ribnikaru".

(EURACTIV.rs)