Društvo

PLENKOVIĆ NAJAVIO RAST PLATA ZAPOSLENIH U DRŽAVNIM I JAVNIM PREDUZEĆIMA: Isplate kreću već od jula

Autor Milena Antonijević

Plate će rasti od 60 do 100 evra, i to već junske koje se isplaćuju u julu, najavio je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon sastanka s predsednicom Matice hrvatskih sindikata, Sanjom Šprem.

Izvor: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Kako je prenela Hina, Plenković je rekao da će plate najviše porasti za one s najmanjim primanjima, do 20%, dok će se regres od 300 evra primeniti na sve zaposlene u državnim I javni preduzećima.

"Odlučili smo da odlukom obuhvatimo čak 219.000 službenika u javnim i državnim službama i to tako da će plata porasti do 100 evra neto onima koji imaju najmanje zarade s koeficijentom od 0,631 do 1,00. Za 80 eura bi rasla plata onima s koeficijentima od 1,111 do 1,523, a za 60 evra zaposlenima s koeficijentom od 1,530 do 1,867", rekao je Plenković nakon sastanka s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi.

Isplata u julu

Ova odluka bi se primjenjivala već za junsku platu koja se isplaćuje u julu, naglasio je.
On je istakao da će narednih dana sačiniti memorandum o razumevanju čiji će rezultat biti donošenje odluke Vlade o isplati privremenog dodatka na plate za službenike u državnim i javnim službama.

"To treba staviti u kontekst izrade novog Zakona o platama javnih i državnih zaposlenika", rekao je hrvatski premijer.

On je dodao da je reč o velikom reformskom zahvatu koji će za nekoliko dana ući u proces javnog savetovanja.

"Cilj tog procesa je da Zakon stupi na snagu 1. januara, jer će trajati nekoliko meseci. Zaključili smo da bi trebalo da se vodimo krilaticom: 'Više daje ko brzo daje'", poručio je Plenković.
On je dodao da je da će shodno postignutom dogovoru, nekome s najnižim koeficijentom s tih 100 evra povećanja, plata porasti skoro 20 posto.

"To je značajno i ozbiljno povećanje i još jednom potvrđuje našu želju da pomognemo onima koji imaju najniža primanja", kazao je Plenković.

(EURACTIV.rs)