Društvo

KAKO JE RAT UTICAO NA VEZE RUSKIH I UKRAJINSKIH MAFIJAŠA? Jedna od najjačih kriminalnih mreža i dalje funkcioniše

Autor Aleksandra Vrbica

Organizovani kriminal između Rusije i Ukrajine cvetao je od 1990-ih, zajedno sa ogromnom korupcijom. Ruska agresija je poremetila te veze, iako one opstaju.

Izvor: EPA-EFE/Bo Amstrup

Sedeći u kafiću u ukrajinskoj luci Odesa, lokalni švercer je objašnjavao kako je rat poremetio davno uspostavljene veze podzemlja između Rusije i Ukrajine.

„Ogromna većina ukrajinskih kriminalaca stala je na stranu Ukrajine", rekao je 59-godišnji Kirim, koji je govorio pod uslovom da dobije pseudonim.

„Ali ima i onih koji nastavljaju da sarađuju sa Rusijom", primetio je on.

Prekogranična mreža trgovine drogom, oružjem i ljudima koja se razvila između Ukrajine i Rusije iz ruševina Sovjetskog Saveza smatrana je jednom od najjačih na svetu. Te veze su se iskomplikovale, ali i dalje postoje.

Kada su moskovske trupe napale Ukrajinu u februaru 2022. godine, to je rezultiralo presecanjem krijumčarskog puta koji vodi stotinama kilometara ka zapadu prema Evropi, od granice sa Rusijom.

Organizovani kriminal između dve nacije - koje dele kulturne, jezičke i istorijske veze - cvetao je od 1990-ih zajedno sa ogromnom korupcijom.

„Ovo je bio jedan od najstrožih kriminalnih ekosistema u Evropi. Oni su bili jedno te isto", rekao je Tjuzdej Reitano, zamenik direktora neprofitne Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Izvor: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

„Patriotski" zločinci

Rat je podigao fizičke barijere, u vidu borbenih linija na frontu i kontrolnih punktova, kao i bes zbog masovnih razaranja i patnji koje je invazija nanela.

„Mi-protiv-njih sentiment je snažan u Ukrajini, tako da su čak i kriminalci patriote", rekao je Reitano.

Kirim se predstavio kao patriota i tvrdio je da je u potpunostiprekinuo svoje krijumčarske veze sa Rusima, uz napomenu da su neki kriminalci uložili novac u odbrambene ili humanitarne svrhe.

Neki su se, navodno, i pridružili borbama na frontu, ali je Reitano primetio da kriminalci mogu da iskoriste rat da pokušaju da se rebrendiraju ili dobiju blaže kazne od strane vlasti u zamenu za njihovu podršku.

Drugi kriminalac iz podzemlja u Odesi takođe je rekao da je patriota koji odbija da radi sa Rusima.

Međutim, 40-godišnji uterivač dugova Aleksandar (što mu je pseudonim), rekao je da kodeks kriminalaca zabranjuje bilo kakvu saradnju sa državom, koju je opisao kao suštinski korumpiranu.

„Ne želim da se borim za njih (vojsku), ali boriću se za svoj grad", dodao je Aleksandar.

Obojica saradnika iz podzemlja Odese izjavili su da su ukrajinske bezbednosne službe rekle kriminalcima da prekinu svoje aktivnosti kada je Rusija započela invaziju, i pozdravili su dobijanje informacija o Rusima od njih.

Neki očigledno nisu poslušali savet.

Ukrajinska služba bezbednosti rekla je AFP-u da je u proleće 2022. godine „neutralisala" moćnu kriminalnu grupu u Odesi, koja je sarađivala sa neprijateljem i „terorisala i zastrašivala lokalno stanovništvo".

Izvor: EPA-EFE/Bo Amstrup

„Odesa je Odesa"

Kada je rat izbio, pripadnici međunarodnih organizovanih kriminalnih grupa napustili su Rusiju i Ukrajinu i otišli u Centralnu Aziju, zemlje Zaliva i druga mesta.

„Znamo da još uvek postoji dosta saradnje između podzemlja Rusije i podzemlja Ukrajine van Ukrajine", rekao je Reitano.

Evropol je takođe ukazao na veoma veliku verovatnoću da će kriminalci iz dve zemlje nastaviti da rade zajedno.

Agencija je napomenula da nikada ne postoji samo jedan put za krijumčarenje, tako da gašenje jednog ne zaustavlja tok krijumčarenja, a međunarodne kriminalne grupe su, po definiciji, raznolike i žustre.

„Oni gledaju samo profit, pa čak i uz rat nastavljaju svoj kriminalni posao i traže najbolju priliku", rekla je Ketrin De Bol, izvršna direktorka Evropola.

„U ovom trenutku ne vidimo rascep između ruske i ukrajinske mafije", dodala je ona.

Bez obzira da li se radi o Rusima ili ne i uprkos ratom nametnutim barijerama njihovim aktivnostima - kriminalci su i dalje u poslu na ulicama lučkog grada.

„Ipak, sve ovo se nastavlja. Odesa je Odesa", rekao je švercer Kirim.

(EURACTIV.rs)