Društvo

ODRŽAN TREĆI PROTEST SRBIJA PROTIV NASILJA: Ponovljeni zahtevi, blokirani Gazela i Brankov most

Autor Milena Antonijević

Protest počeo ispred Skupštine gde su demonstranti ponovili zahteve. Blokirani Gazela, Brankov most i deo autoputa na više sati.

Izvor: EURACTIV/Milena Antonijević

Treći po redu protest "Srbija protiv nasilja", počeo je ispred Doma Narodne skupštine. Na Trgu Nikole Pašića i u okolnim ulicama u centru grada saobraćaj je bio blokiran.

Okupljenima se na početku skupa obratila Jelena Mihajlović, jedna od majki čija su deca ostala bez mesta u vrtiću u Pećincima. Ona je ponovila zahteve demonstranata.

"Pošto danas do 18 časova nisu ispunjeni naši zahtevi, ja vas - okupljene građane -  proglašavam narodnom skupštinom. Blokada je jedini nenasilan izraz građanske neposlušnosti koji deluje na ovaj režim. Zato ovom režimu koji razume samo jednu poruku kažem - spremni smo da blokiramo Srbiju. Zato vas pozivam na blokadu Gazele i Brankovog mosta, jer Srbija mora da stane da bi oni otišli", poručila je ona.

Mihajlović je dodala da ljudi ne žele da žive u strahu u svojoj zemlji.

„Ovde smo jer hoćemo Srbiju bez nasilja, zar to nije svima jasno? Nijedan od ovih ciljeva nije moguć bez institucija koje funkcionišu, oni koji vode zemlju i imaju apsolutnu vlast, a samim tim i apsolutnu odgovornost, ne žele da čuju zahteve ovog protesta, a mi ne smemo da im dozvolimo da se igraju sa životima naše dece", rekla je ona.

Izvor: EURACTIV/Aleksandra Vrbica

Mihajlović ih je pozvala da podizanjem prethodno podeljenih zastava „glasaju" za smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, ukidanje rijalitija, ukidanje nacionalne frekvencije TV Pink i TV Hepi.

Izvor: EURACTIV/Milena Antonijević

Kolona okupljenih građana je, preko Ulice Kneza Miloša, stigla na most "Gazela", koji je blokiran. Deo okupljenih otišao je u pravcu Brankovog mosta, koji je takođe blokiran.

Zahtevi demonstranata su smena svih članova REM-a, ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks. Traži se smena rukovodstva RTS-a zbog, kako su rekli, emitovanja programa koji promovišu nasilje, kriminal i agresiju. Zahtevaju i oduzimanje nacionalne frekvencije Pinku i Hepiju zbog, kako kažu, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala. Među zahtevima su i smena  ministra unutrašnjih poslova, Bratislava Gašića, šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina kao i usvajanje ostavke ministra prosvete Branka Ružića.

Deo okupljenih počeo je da se razilazi nešto posle 21.30 ali je zbog gužve saobraćaj ostao otežan na trasama gde su prolazili demonstranti. Deo njih ostao je na Gazeli i pozivao da ostanu tu do ispunjenja zahteva. Gazela je ostala blokirana i nakon 22 časa.

(EURACTIV.rs)