Društvo

MEĐUNARODNI DAN PORODICE U SENCI TRAGIČNIH DOGAĐAJA: Od početka godine u Srbiji ubijeno 18 žena

Autor Tamara Milošević Grbić

Međunarodni dan porodice, obeležava se širom sveta od 1993. godine. Ustanovila ga je Generalna Skupština Ujedinjenih nacija sa ciljem afirmacije porodice i porodičnih vrednosti i podizanja svesti o problemima i pitanjima porodice.

Izvor: RTS/screenshot

Ujedinjene nacije su i formalno zaštitile porodicu putem Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Deklaracije o društvenom napretku i razvoju, te Konvencije o ukidanju svih oblika diskriminacije protiv žena.

Povodom Međunarodnog dana porodice, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislav Žigmanov izjavio je pod senkom tragičnih događaja sa početka maja, više nego ikada potrebna podrška porodici i zdravim odnosima u njoj.

„Savremena porodica suočena je sa izazovima ekonomske i društvene tranzicije, koji utiču na pojavu i produbljivanje socijalnih, finansijskih, moralnih i emotivnih poteškoća. Promene koje se dešavaju velikom brzinom u svim segmentima savremenog društva, naročito u delu izloženosti uticajima sadržaja na društvenim mrežama, ostavljaju značajne posledice i na stanje, razvoj, ulogu i mesto porodice u društvu. U borbi da ostvare kvalitetnu roditeljsku ulogu i obezbede materijalnu sigurnost svojim članovima, neretko stradaju osnove porodičnog života – zdravi roditeljski i funkcionalni porodični odnosi“, upozorava ministar Žigmanov.

Ovogodišnji praznik porodice, nažalost, obeležavamo u senci dve nezapamćene tragedije, ubistva osmoro đaka i čuvara u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i ubistva osmoro mladih u okolini Mladenovca. U danima kada je Srbija zanemela od bola, podsećamo i da je od početka godine ubijeno 18 žena, što je alarm koji upozorava da je porodično-partnersko nasilje nad ženama, najčešće u prisustvu najmlađih članova porodice, nažalost sve prisutnije u našem društvu.

Ministar Tomislav Žigmanov pozdravio je formiranje Saveta za sprečavanje vršnjačkog nasilja, Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih. Kako je istakao, jedna od ključnih mera za sprečavanje nasilja je i osnaživanje zakonodavnog okvira i jačanje organa i institucija zaštite prava, pogotovo najranjivijih članova i društvenih grupa, u cilju prevencije, ali i stvaranja bezbednog okruženja za čitavu zajednicu, navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

(EURACTIV.rs)