Društvo

INTERPOL TRAŽI POMOĆ ZA IDENTIFIKACIJU ŽRTAVA: Niko ne zna ko su ove 22 žene ubijene u Evropi

Autor Milena Antonijević

Vlasti pokušavaju da identifikuju 22 žene ubijene u Belgiji, Nemačkoj i Holandiji tokom poslednjih nekoliko decenija. Većina ubistava se smatra nerešenim slučajevima.

Izvor: Youtube/printscreen/INTERPOL

To su žene koje su ubijene pre 10, 20, 30 ili čak 40 godina, prema informacijama Interpola, koji je u sredu pokrenuo javnu kampanju za imenovanje tih žena.

„Uprkos opsežnim policijskim istragama, ove žene nikada nisu identifikovane, a dokazi sugerišu da su mogle doći iz drugih zemalja. Ne zna se ko su, odakle su i zašto su u ovim zemljama", saopštio je Interpol.

Neko, negde, zna nešto što može pomoći u identifikaciji ovih žena. Samo jedna informacija mogla bi da bude karika koja nedostaje", rekao je generalni sekretar Interpola, Jirgen Štok, na svom zvaničnom Tviter nalogu, nakon početka kampanje.

Po prvi put, u okviru kampanje pod nazivom „Operacija identifikuj me", Interpol je objavio takozvana crna obaveštenja o svakoj žrtvi, koja uključuju slike rekonstrukcije lica, informacije o ličnim stvarima, odeći, nakitu, tetovažama i slikama područja gde su tela pronađena.

„Ako znate nekoga ko je iznenada nestao ili imate bilo kakvu informaciju o nekoj od njih, kontaktirajte relevantni nacionalni policijski tim, saopštio je Interpol.

'Žena u bunaru'

Kako je ime svake žene nepoznato, slučajevi su opisani drugim karakteristikama i numerisani.

„Žena u bunaru" je prvo nerešeno ubistvo.

Godine 1991, telo žene pronađeno je u bunaru za kišnicu na zemljištu vikendice u blizini Leuvensebaana u Belgiji, oko 30 kilometara (18,6 milja) severoistočno od Brisela. Njeno telo je možda bilo u bunaru do dve godine, navodi Interpol.

Veruje se da je žena imala između 30 i 55 godina kada je pronađena i da je pretrpela 1,54 metra prenošenja. Nosila je prepoznatljivu majicu sa crnim vertikalnim prugama i letnjim printom.

„Žena je takođe nosila tamni karirani šorts, bež/braon pleteni kardigan i plastični prsten od rogova", saopštio je Interpol.

Interpol je takođe objavio slike vikendice i novinske članke i traži od javnosti da kontaktira belgijsku nacionalnu policiju sa bilo kakvim informacijama o slučaju.

'Žena sa tetovažom cveća'

Drugi slučaj je ubistvo žene koja je imala tetovažu cveća na levoj podlaktici. Ispod crnog cveta sa zelenim listovima je napisano „R'NICK".

Telo žene pronađeno je 1992. godine pored rešetke u vodi reke Groot Šijn u blizini Ten Ekhoveleja u Antverpenu u Belgiji, saopštio je Interpol.

„Žena je umrla nasilnom smrću. Do danas je njen identitet nepoznat", saopštio je Interpol.

Veruje se da je imala između 20 i 50 godina, visoka oko 1,70 metara.

„Bila je svetle puti i imala je tamnu kosu srednje dužine", saopštio je Interpol. Nosila je majicu sa natpisom „SPLINTER" i „1990", tamnoplave Adidas pantalone za trening sa tri zelene pruge i tamne cipele.

Vlasti pozivaju sve koji imaju informacije o ženi da kontaktiraju belgijsku nacionalnu policiju.

Belgijska, nemačka i holandska policija rade sa Interpolom na pronalaženju više informacija o ženama.

„Žena sa narukvicom", „žena pored autoputa", „žena na čamcu", „žena sa cvetnom suknjom" i „žena u muškoj odeći" su primeri kako vlasti imenuju neke od drugih neidentifikovanih ubijenih žena.

Detalji o svakoj žrtvi i operaciji „Identifikuj me" objavljeni su na sajtu Interpola.

Ove žene su nečije sestre, rođake, ćerke ili majke. Oni su bitne", istakao je Interpol.

(EURACTIV.rs)