Društvo

DONALD TRAMP PODNEO ŽALBU NA PRESUDU O NAPASTOVANJU: Kunem se u decu, nemam pojma ko je ova žena

Autor Aleksandra Vrbica

Porotnici su proglasili Trampa (76) krivim za zlostavljanje i klevetu, ali ne i za silovanje, a on negira da je znao ili da je ikada sreo I Džin Kerol (79).

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Bivši američki predsednik Donald Tramp podneo je žalbu dva dana nakon što je na suđenju odlučeno da je napastvovao spisateljicu I Džin Kerol u robnoj kući u Njujorku.

Njujorška porota presudila je u korist I Džin Kerol, tako da bivši američki predsednik treba da joj isplati skoro 5 miliona dolara odštete zbog njenih navoda da ju je Tramp napao 1990-ih.

Porotnici su proglasili Trampa (76) krivim za zlostavljanje i klevetu, ali ne i za silovanje, a on negira da je znao ili da je ikada sreo Kerol (79). Čak ju je bivši predsednik nazvao "ludačom" tokom događaja u gradskoj kući, u organizaciji CNN-a.

"Kunem se u svoju decu, što nikada ne radim. Nemam pojma ko je ova žena. Ovo je laž", rekao je on.

On je optužio sudiju da je "antitrampovac" i rekao je da njegova odluka da ne svedoči lično ne bi uticala na ishod.

Presuda porote je da je Tramp, koga je više od dvadesetak žena optužilo za zlostavljanje, odgovoran za napad.

Kerol, spisateljica i kolumnistkinja, tvrdila je da ju je Tramp silovao u svlačionici jedne robne kuće u Njujorku i da ju je oklevetao nazivajući njenu tvrdnju „prevarom i lažom". Porota, u sastavu šest muškaraca i tri žene, raspravljala je u utorak manje od tri sata pre nego što je donela odluku.

Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Iako je porota proglasila Trampa odgovornim za zlostavljanje i klevetu, nije smatrala da je Tramp odgovoran za silovanje. Trampov advokat Džo Takopina rekao je novinarima ispred sudnice da je to "čudna presuda".

„Odbili su njenu tvrdnju o silovanju, a ona je uvek tvrdila da je ovo slučaj silovanja, tako da je to malo zbunjujuće", rekao je on.

On je dodao da u Trampovom rodnom gradu Njujorku, gde je bivši predsednik sada nepopularan, „ne možete dobiti pravično suđenje".

Slučaj će sada biti prosleđen Apelacionom sudu SAD.

Advokat koji zastupa Kerol, Roberta Kaplan ranije je izrazila uverenje da Tramp nema "legitimne argumente za žalbu".

„Retko sam se osećala sigurnije u vezi sa žalbom nego u vezi sa ovom", rekla je ona.

Kaplan je takođe rekla za Njujork tajms da njen klijent "ozbiljno razmatra" da podnese novu tužbu za klevetu protiv Trampa zbog njegovih najnovijih komentara na CNN-u.

(EURACTIV.rs)