Društvo

EU RESURS CENTAR INFO DANI: 300 organizacija civilnog društva i 280 neformalnih grupa iz Srbije dobija podršku

Autor Aleksandra Vrbica

Predstavnici civilnog sektora moći će do 15. maja da se upoznaju sa projektom „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji" i mogućnostima koje EURC donosi do kraja 2026. godine.

Izvor: Stefan_Stojanovic/ MONDO/Stefan Stojanović

Novi četvorogodišnji projekat „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji" (EURC) za cilj ima da dopre do svih pojedinaca i grupa koje su aktivne u svojim zajednicama, i doprinose pozitivnim društvenim promenama, kao i da ojača njihove kapacitete.

U okviru projekta, koji će trajati do 31. decembra 2026. godine, jedan od fokusa biće i dalje jačanje procesa evropskih integracija kroz stvaranje podsticajnog okruženja za civilno društvo, medije i neformalne grupe. Neke od tema koje će biti obuhvaćene projektom, sem procesa pristupanja Evropskoj uniji, su transport, urbani razvoj, poljoprivreda, zaštita potrošača, ruralni razvoj, medijska prava i slobode.

Najmanje 300 organizacija civilnog društva i 280 neformalnih grupa iz cele Srbije dobiće finansijsku podršku, u kombinaciji sa obukama i mentorstvom.

Kako bi predstavnike civilnog sektora upoznala sa projektom i mogućnostima koje EURC donosi, a koje se odnose, pre svega, na program finansijske podrške i jačanja internih kapaciteta kroz treninge i individualna mentorstva, Beogradska otvorena škola u saradnji sa partnerima organizuje „EU Resurs centar info dane" do 15. maja, sledećim redosledom:

10. maj - Niš, EU Info Point centar, 11h
11. maj - Bor, Medija centar, 17h
12. maj - Jagodina, prostorije Crvenog krsta, 15h
15. maj - Novi Sad, SKC Fabrika, 17h

Projekat podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji, a sprovodi Beogradska otvorena škola sa partnerima: Novosadskom novinarskom školom, Užičkim centrom za prava deteta, ENECA, Mladim poljoprivrednicima Srbije, Sigurnim stazama, Novom planskom praksom i Fondacijom Fridrih Ebert.

(EURACTIV.rs)