Društvo

"SRBIJA PROTIV NASILJA": Protest u centru Beograda nakon dve tragedije

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Protest "Srbija protiv nasilja" održan je u centru Beograda nakon dva masovna ubistva koja su potresla čitav svet.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Nakon dve tragedije koje su se dogodile u Srbiji, masovnih ubistava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i Mladenovcu, ispred Narodne skupštine organizovan je protest "Srbija protiv nasilja". 

Mirni protest je počeo oko 17.30 časova, i završen oko 20.15, a saopšteno je da je cilj da se u društvu pokrenu promene koje će doprineti da se takve tragedije više nikada ne dogode. Učesnici su šetali od skupštine do Vlade Srbije, a slični protesti su i u Novom Sadu i Zrenjaninu.

Među zahtevima organizatora su smena Saveta REM-a, gašenje medija koji krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama čiji sadržaj promoviše nasilje, kao i ukidanje programa koji ga promovišu uz nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Organizatori zahtevaju i hitno zasedanje Narodne skupštine zbog bezbednosne situacije u zemlji, kao i smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa BIA Aleksandra Vulina. Među zahtevima je bila i ostavka ministra prosvete Branka Ružića, koji je istu podneo tokom vikenda.

Zbog tragedija u Srbiji uvedene su i nove mere čiji je cilj smanjenje količine oružja koju građani poseduju, bezbednije okruženje u školama, kao i povećanje kazne za posedovanje oružja ili omogućavanja maloletnicima da njime rukuju.

(EURACTIV.rs)