Društvo

MITROPOLIT ANTONIJE NA AUDIJENCIJI KOD PAPE FRANJE: Susret nakon otkrivene tajne misije Vatikana

Autor Aleksandra Vrbica

Papa Franja razgovarao je sa mitropolitom Antonijem nekoliko dana nakon što je dao intrigantan komentar o tome da je Vatikan uključen u misiju okončanja rata u Ukrajini.

Izvor: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Ruski mitropolit Antonije dobio je počasno mesto na opštoj audijenciji pape Franje na Trgu Svetog Petra u sredu (3. maja), a zatim je prvi bio odveden da pozdravi papu na kraju. Papa Franja proveo je duže vreme razgovarajući sa mitropolitom Antonijem, nego sa drugima.

Po povratku sa putovanja iz Mađarske u nedelju uveče, papu je novinar upitao da li mađarski premijer Viktor Orban i zvaničnici Ruske pravoslavne crkve (RPC) mogu da ubrzaju mirovni proces u Ukrajini i organizuju sastanak između pape i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Misija je u toku, ali još nije javna. Kada bude javno, otkriću je", odgovorio je papa.

Franja je dodao da je o Ukrajini razgovarao sa Orbanom i sa mitropolitom Ilarionom, glavnim predstavnikom Ruske pravoslavne crkve u Budimpešti i prethodnikom mitropolita Antonija na čelu spoljnih odnosa RPC.

Ali činilo se da su njegove reči iznenadile i Kijev i Moskvu, pri čemu su i jedni i drugi rekli da ne znaju ništa o bilo kakvoj papinoj mirovnoj inicijativi na delu.

Izvor: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Ni papa ni vatikanska pres služba od tada nisu ništa precizirali. Mitropolit Antonije je imao sastanke I sa drugim zvaničnicima Vatikana, ali nije bilo jasno da li će imati privatnu audijenciju kod pape tokom njegove posete Rimu.

Papa Franja (86) je ranije rekao da želi da poseti Kijev, ali i Moskvu u mirovnoj misiji.

Pod pritiskom novinara nakon događaja u Rimu kasnije u sredu, državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin insistirao je da postoji plan za misiju, ali da će na papi biti da odluči kada će ga otkriti. Parolin je rekao da je iznenađen što su ruski i ukrajinski zvaničnici rekli da nisu svesni toga.

Vrhovni poglavar RPC, patrijarh Kiril, blizak je Putinov saveznik i u potpunosti podržava rusku invaziju na Ukrajinu kao bedem protiv Zapada kojeg opisuje kao dekadentnog.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal sastao se sa papom prošle nedelje u Vatikanu i rekao da je razgovarao o „formuli mira" koju je izneo predsednik Vladimir Zelenski. Takođe je rekao da je ponovio stalni poziv papi da poseti Kijev.

(EURACTIV.rs)