Društvo

POLOVINA SVETSKE POPULACIJE JEDNOM GODIŠNJE OSTANE BEZ VODE: UN upozoravaju na moguću globalnu krizu

Autor Tamara Milošević Grbić

Izveštaj Ujedinjenih nacija upozorava na preteću globalnu krizu vode i „neposredan rizik“ od nestašice usled prekomerne potrošnje i klimatskih promena.

Izvor: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Svet „slepo putuje opasnim putem prekomerne potrošnje vode i preteranog razvoja“, navodi se u izveštaju. Njegovo objavljivanje dolazi pre prvog velikog samita UN o vodama od 1977. godine.

Hiljade delegata prisustvovaće trodnevnom skupu u Njujorku, a generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres kaže da se "životna krv čovečanstva", iscrpljuje "neodrživom upotrebom vode, zagađenjem i nekontrolisanim globalnim zagrevanjem".

U izveštaju, koji su objavili UN i Unesco, upozorava se da "nestašica postaje endemska" zbog prekomerne potrošnje i zagađenja, dok će globalno zagrevanje povećati sezonsku nestašicu vode u oba područja sa obiljem vode i onima koji su već rizični.

Ričard Konor, vodeći autor izveštaja, rekao je da oko deset odsto svetske populacije „trenutno živi u oblastima koje imaju visok ili kritičan problem vode“.

U našem izveštaju kažemo da do 3,5 milijardi ljudi živi u uslovima nedostatka vode najmanje mesec dana godišnje“, rekao je on za Bi-Bi-Si.

Prema najnovijem klimatskom izveštaju UN-a, koji je u ponedeljak objavio stručni panel IPCC-a, „otprilike polovina svetske populacije doživljava ozbiljnu nestašicu vode barem u jednom delu godine“. Konor je rekao novinarima da se "neizvesnosti povećavaju" kada je u pitanju globalno snabdevanje vodom.

„Ako se ne pozabavimo time, definitivno će doći do globalne krize“, rekao je on.

Pomoćnik administratora UNDP-a Uša Rao Monari rekao je za Bi-Bi-Si da će u budućnosti trebati pažljivije upravljati resursima.

 „Na planeti ima dovoljno vode ako njome upravljamo efikasnije nego što smo njom upravljali tokom poslednjih nekoliko decenija“, rekla je ona.

"Mislim da ćemo morati da pronađemo nove modele upravljanja, nove finansijske modele, nove modele korišćenja vode i ponovne upotrebe nego ikada ranije. Mislim da će tehnologija i inovacije igrati veoma veliku ulogu u sagledavanju načina upravljanja vodnim sektorom i upotreba vode“.

Samit, čiji su zajednički domaćini vlade Tadžikistana i Holandije, okupiće oko 6.500 učesnika, uključujući 100 ministara i desetak šefova država i vlada.

(EURACTIV.rs)