Društvo

KAKO DO EU FONDOVA U SRBIJI: Nedelja mogućnosti od 15. do 21. maja

Tokom šest dana, na konferenciji "EU nedelja mogućnosti" biće održano više od 120 informativnih sesija i panela, a zainteresovani će moći da saznaju kako da konkurišu za programe, projekte i fondove EU.

Izvor: EU info mreža

Konferencija "EU nedelja mogućnosti" održaće se od 15. do 21. maja u tri grada: Beogradu (MTS dvorana), Nišu (hotel „Ambasador") i Novom Sadu (Novosadski sajam) i pružiće građanima Srbije priliku da saznaju više o dostupnim fondovima i prilikama za realizaciju ideja i projekata.

Tokom šest dana, biće održano više od 120 informativnih sesija i panela, a zainteresovani će dobiti informacije u vezi sa konkurisanjem za programe, projekte i fondove EU. Biće predstavljene brojne mogućnosti za preduzetnike, privrednike, poljoprivrednike, studente, učenike, nastavnike, inovatore, institucije, lokalne samouprave, medije, udruženja građana i druge organizacije.

Program Evropske nedelje mogućnosti tematski je određen po danima:
- ponedeljak, 15. maj - Ekonomija (Beograd);
- utorak, 16. maj - Biznis (Beograd);
- sreda, 17. maj - Obrazovanje, mladi i sport (Beograd);
- četvrtak, 18. maj - Kultura, mediji i civilno društvo (Beograd);
- petak, 19. maj - Lokalni razvoj, energetika, zelena tranzicija i prekogranična saradnja (Niš);
- nedelja, 21. maj - Poljoprivreda (Novi Sad).

Događaj partnerski realizuju Delegacija Evropske unije i Vlada Republike Srbije, uz podršku više od 50 institucija i partnera.

Za one koji ne mogu fizički prisustvovati događaju, postoji mogućnost praćenja preko onlajn platforme www.eumogucnosti.rs. Takođe, na toj platformi moguća je i besplatna registracija, a putem nje, svakog dana od 12 do 15 časova zainteresovani građani će moći da postave pitanje predstavnicima programa i da saznaju kako da iskoriste dostupne fondove i sredstva.

„EU je uz građane Srbije - pruža im brojne mogućnosti finansiranja i pomoći u različitim oblastima. EU nedelja mogućnosti nudi odgovore kako do pomoći i sredstava EU. Srbija i Evropska unija pomažu da se unapredi poslovanje i kvalitet života građana, zato što smo bolji zajedno", kaže ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

„Nedelja mogućnosti kruna je dugogodišnjeg partnerstva Srbije i Evropske unije. Reč je o davanju mogućnosti građanima da predstave svoje dobre ideje za nove poslove, usavršavanja, unapređenje sredine u kojoj žive i napretka i da za njih dobiju podršku. To su koristi od evropskih integracija, to je uticaj na naš svakodnevni život", kaže ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Više informacija o konferenciji zainteresovani mogu da dobiju putem imejl adrese mogucnosti@euinfo.rs ili na broj telefona 011/40-45-400.

(EURACTIV.rs)