Društvo

ŠVEDSKA LANSIRALA ISTRAŽIVAČKU RAKETU, SLUČAJNO POGODILA NORVEŠKU: Pala u planinu, deset kilometara od naselja

Autor Milena Antonijević

Istraživačka raketa koju je lansirala Sveden Space Corp (SSC) iz Esrange svemirskog centra na severu Švedske pokvarila se i sletela 15 km (9,32 milja) u susednu Norvešku.

Izvor: Youtube/printscreen/Swedish Space Corporation


Raketa je dostigla visinu od 250 kilometara (155,34 milje) gde su eksperimenti izvedeni u nultom stanju gravitacije, navodi agencija u saopštenju.

„Sletela je u planine na 1.000 metara nadmorske visine i 10 kilometara od najbližeg naselja",izjavio je Filip Ohlson, šef komunikacija u SSC.

Postoje situacije kada stvari krenu naopako i mi obaveštavamo i švedsku i norvešku vladu i druge aktere, rekao je on.

Radovi na izvlačenju korisnog tereta su u toku i istraga je pokrenuta kako bi se utvrdili tehnički detalji iza neplanirane putanje leta, saopštila je agencija.

„Norveške vlasti veoma ozbiljno shvataju svaku nedozvoljenu aktivnost na norveškoj strani granice", rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova.

U slučaju bilo kakvog kršenja granice, odgovorni treba da odmah obaveste nadležne norveške vlasti, među kojima je i ministarstvo spoljnih poslova, putem zvaničnih kanala, rekao je portparol.

Ministarstvo nije dobilo zvanično obaveštenje o incidentu od švedskih vlasti, a za rad na norveškoj teritoriji na spasavanju bilo koje olupine takođe je potrebna prethodna saglasnost, dodala je ona.

Norveško ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da nije poznato da li je bilo štete u okolini, dok je portparol SSC rekao da je raketa pala daleko od bilo kakvog naselja.

Norveška uprava za civilno vazduhoplovstvo nije odmah bila dostupna za komentar.

Švedski zvaničnici  su sa predstavnicima EU 13.decembra prošle godine presekli vrpcu budućeg svemirskog raketnog centra u Esrangeu, na dubokom severu Švedske, izražavajući nadu da će evropske rakete početi da lansiraju satelite sa švedskog tla već sledeće godine.

Esrange nije sam u trci. Druge evropske lokacije kao što su portugalski arhipelag Azori, norveško ostrvo Andoja, španska Andaluzija i Britanija, između ostalih, pretenduju da budu evropska kapija u svemir.

(EURACTIV.rs)