Društvo

BLIZU DVESTA HILJADA EVRA ZA KUPOVINU KUĆA: Trajna stambena rešenja za povratnike i najugroženije

Autor Milena Antonijević

Komesarijat za izbeglice i migracije i načelnici deset opština potpisali su sporazum za realizaciju projekta „Reintegracija povratnika po sporazumu o readmisiji iz Nemačke i drugih zemalja EU kroz obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja“

Izvor: GIZ/ Igor Pavićević

Vrednost projekta je 193 hiljade evra a potpisivanju je prisustvovala Danijela Funke, direktorka Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Na Javni poziv, koji je raspisan početkom marta, prijavilo se 18 jedinica lokalne samouprave, a sredstva za realizaciju dobiće Kikinda, Kula, Subotica, Zrenjanin, Novi Sad, Subotica, Bor, Kraljevo, Novi Beograd, Obrenovac i Surdulica.

Maksimalni iznos sredstava namenjenih za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, odnosno odgovarajuće nepokretnosti za stanovanje, po jedinici lokalne samouprave, iznosi 4.528.925 dinara, a maksimalni iznos sredstava je 1.509.641 dinar.

„Cilj projekta je doprinos punoj društvenoj reintegraciji povratnika po sporazumu o readmisiji, obezbeđivanjem trajnog stambenog rešenja, uz pružanje podrške korisnicima Projekta u ostvarivanju drugih prava i usluga kroz upućivanje na druge mere i podršku. Nastojaćemo da pomognemo lokalnim samoupravama da se osnaže kako bi bolje služile svojim građanima i doprinele održivom razvoju svojih zajednica“, istakla Nataša Stanisavljević, v.d. komesara Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Ona je dodala da će projektom stambeno, biti zbrinuto ukupno 15 porodica povratnika po sporazumu o readmisiji. Pored stambenog zbrinjavanja, aktivnosti projekta su takođe usmerene na pružanje dodatne podrške povratnicima koja uključuje savetovanje i upućivanje na druge socio-ekonomske mere koje nude druge organizacije i partneri, kako bi se obezbedila sveobuhvatna i održiva integracija, te sprečila ponovna migracija.

U toku 2022. godine prema evidenciji Komesarijata za izbeglice i migracije, preko Kancelarije na aerodromu, registrovano je ukupno 605 lica povratnika po osnovu sporazumu o readmisiji.
Realizacija projekta omogućena je uz podršku globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ koji u Srbiji sprovodi GIZ.

Daniela Funke, direktorka Kancelarije GIZ u Srbiji, rekla je da se povratnici suočavaju sa različitim izazovima, a jedan od najtežih je osnivanje domaćinstva. Aktivno angažovanje svih zainteresovanih strana od suštinskog je značaja za podršku najugroženijim kategorijama povratnika u skladu sa Sporazumom o readmisiji u socio-ekonomskoj reintegraciji, pružanjem koordinacionog odgovora svih relevantnih nacionalnih institucija.

Nemačka razvojna saradnja je bila i nastaviće da pruža punu podršku našim partnerima u Srbiji u obezbeđivanju mera reintegracije kako bi se poboljšao socio-ekonomski položaj povratnika, ali i drugih ugroženih grupa lokalnog stanovništva u riziku od mogućih migracija. KIRS kao ključni nacionalni autoritet u ovom pitanju može se osloniti na podršku GIZ-a u procesu postavljanja strateškog kursa“, kazala je Funke.

Potpisivanje sporazuma
Izvor: GIZ/ Igor Pavićević

Globalni program „Migracije za razvoj“(PME) deo je šire inicijative nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), koja promoviše održivu reintegraciju povratnika i ostanak u matičnoj zemlji stvaranjem mogućnosti za dostojanstven rad i život u njoj.

(EURACTIV.rs)