Društvo

EURACTIV ISTRAŽUJE: Ko i kako ima pravo na besplatnu pravnu pomoć u Srbiji?

Autor Aleksandra Vrbica

Besplatna pravna pomoć dostupna je u 165 jedinica lokalne samouprave, a prema podacima iz 2022. godine, najveći broj zahteva za pružanje besplatne pravne pomoći (403) podnet je u opštini Bosilegrad.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U Srbiji je Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći donet 2019. godine, ali njegova primena nije zaživela u potpunosti. To će se sada promeniti za 13 ranjivih društvenih kategorija koji su primarni korisnici besplatne pravne pomoći, ali i za druge građane.

Tim povodom, zajedničku izjavu za unapređenje primene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći potpisali su 29. marta ministarka pravde Maja Popović i ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović u prisustvu zamenice šefa Delegacije EU u Srbiji Plamene Halačeve, šefa Odeljenja za privrednu saradnju ambasade Nemačke Kristijana Šilinga i članova Vladinog tela za besplatnu pravnu pomoć.

Kako za EURACTIV navode u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, ova izjava podrazumeva pokretanje kampanje i niza projektnih aktivnosti u cilju podizanja svesti javnosti o dostupnosti besplatne pravne pomoći marginalizovanim pojedincima.

Besplatna pravna pomoć dostupna je u 165 jedinica lokalne samouprave, a prema podacima iz 2022. godine, najveći broj zahteva za pružanje besplatne pravne pomoći (403) podnet je u opštini Bosilegrad. Na drugom mestu po broju podnetih zahteva je beogradska opština Zemun sa 377, zatim Smederevo sa 308, dok je u Kragujevcu podneto 300 zahteva za pružanje besplatne pravne pomoći, navode za EURACTIV iz Ministarstva pravde.

Podršku kampanji pruža projekat „Jačanje vladavine prava u Srbiji - EU za borbu protiv korupcije i za osnovna prava", koji finansiraju EU i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a za čiju implementaciju je zadužen Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Izvor: Darko Radulović/GIZ

Podrška EU

"Projekat pruža podršku u izradi nacrta neophodnih pravnih akata za punu primenu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, uključujući naknadne izmene i dopune procesnih zakona, zajedno sa međunarodnim ekspertom EU.

U sklopu implementacije aktivnosti u lokalnim samoupravama, organizujemo obuke zaposlenih u deset lokalnih samouprava za jačanje kapaciteta planiranja i obezbeđivanja finansijskih sredstava u okviru lokalnih budžeta za finansiranje besplatne pravne pomoći. Tu je i izrada i sprovođenje deset obuka zaposlenih u lokalnim samoupravama i Ministarstvu pravde o prvostepenim postupcima po odgovarajućim propisima. Konačno, projekat je uključen i u izradu metodologije za praćenje primene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći uključujući analizu rezultata i troškova primene", izjavio je za EURACTIV Petar Antić, savetnik za vladavinu prava GIZ na projektu „Jačanje vladavine prava u Republici Srbiji".

Potpisivanjem Zajedničke izjave između dva ministarstva stiču se uslovi da se krene u implementaciju aktivnosti i kampanju podizanja svesti, najpre u lokalnim samoupravama.

"U planu su kampanje u Novom Pazaru, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu, Šapcu, Subotici, Pirotu, Negotinu, Užicu i Beogradu, s tim da tek predstoji izrada plana implementacije", dodaje Antić.

Izvor: Darko Radulović/GIZ

Kampanja će, između ostalog, obuhvatiti obuku zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave u vezi sa planiranjem i obezbeđivanjem finansijskih sredstava u lokalnim budžetima radi finansiranja besplatne pravne pomoći, kao i obuku za jačanje kapaciteta zaposlenih u lokalnim samoupravama i Ministarstvu pravde u cilјu postizanja kvalitativno zadovolјavajućeg pravnog postupka. Predviđene su i projektne aktivnosti koje će doprineti efikasnijem nadzoru nad primenom Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, navode u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Takođe, neophodno je organizovati i studijske posete kako bi se zaposleni upoznali sa primenom besplatne pravne pomoći u državama u kojima je ovaj zakon donet i primenjuje se duže nego u Srbiji.

Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći se ne primenjuje u pojedinim jedinicama lokalne samouprave, jer nisu opredeljena dovoljna finansijska sredstva za pružanje besplatne pravne pomoći i nema dovoljno obučenih kadrova za obavljanje ovih poslova, zbog čega je, na prvom mestu, neophodna obuka zaposlenih. Pored toga, potrebno je što više promovisati pružanje besplatne pravne pomoći kako bi svi građani Srbije bili upoznati sa koristima koje mogu imati od njenog pružanja, čemu će doprineti projekat „Jačanje vladavine prava u Srbiji - EU za borbu protiv korupcije i za osnovna prava".

(EURACTIV.rs)