Diplomatija

STRANCI ĆE BRŽE I LAKŠE DOLAZITI DO SRPSKOG DRŽAVLJANSTVA: Skupštinski odbor usvojio izmene i dopune dva zakona

Autor Milena Antonijević

Skupštinski odbor za odbranu i unutrašnje poslove usvojio je predlog izmena i dopuna dva zakona - Zakona o strancima i Zakona o državljanstvu. Time je olakšana i ubrzana procedura dozvole boravka, a smanjena je i papirologija.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema novoj zakonodavnoj proceduri, koja se tiče Zakona o strancima, najveća novina je mogućnost da se i boravišna i radna dozvola dobiju u Ministarstvu unutrašnjih poslova, čime je proces pojednostavljen i radnicima i poslodavcima. 

Poslodavci će tako moći da podnesu zahtev za boravak i rad više stranih državljana odjednom.

Radna dozvola će od sada važiti tri godine, a ne jednu,. Promenjena je i dužina vremena nakon koje stranci mogu dobiti stalno boravište. Umesto dosadašnjih pet, od sada će moći da stalno boravište dobiju posle tri godine. 

Vize za ulazak u Srbiju će biti izdavane u elektronskom formatu. Ovo će najviše olakšati dolazak državljana zemalja u kojima Srbija nema diplomatsko-konzularna predstavništva.

Olakšan je i upis u knjigu državljana, izmenama Zakona o državljanstvu, a stranac može postati državljanin Srbije nakon tri godine stalnog boravka u zemlji.

Supružnici naših državljana koji nemaju stalno boravište u Srbiji, državljanstvo će moći da dobiju nakon 10 godina braka.

(EURACTIV.rs)