Diplomatija

EURACTIV INTERVJU - AMBASADOR RAUL BARTOLOME MOLINA: Odnosi Španije i Srbije odlični, peti put predsedavamo Savetom EU

Autor Aleksandra Vrbica

O španskom predsedavanju Savetom EU koje je počelo 1. jula, o odnosima Španije i Srbije, ali i o drugim temama, EURACTIV je razgovarao sa ambasadorom Kraljevine Španije Raulom Bartolomeom Molinom.

Izvor: Ustupljena fotografija / Ambasada Kraljevine Španije

Predsedavanje Savetom EU menja se na šest meseci među zemljama članicama. Prvog jula, ovo predsedavanje je od Švedske preuzela Španija. O tome, ali i o odnosima Španije i Srbije i drugim temama, EURACTIV je razgovarao sa ambasadorom Kraljevine Španije u Republici Srbiji, Raulom Bartolomeom Molinom.

Švedska je, tokom predsedavanja Savetom EU, imala sledeće prioritete: bezbednost, konkurentnost, zelena i energetska tranzicija, demokratske vrednosti i vladavina prava. Koji će biti prioriteti Španije tokom predsedavanja Savetom EU?

Špansko predsedavanje Savetom Evropske Unije tokom druge polovine 2023. godine fokusiraće se na četiri ose, kako je istakao i premijer Pedro Sanćes 15. juna u javnom prezentovanju prioriteta: reindustrijalizacija EU i obezbeđivanje njene strateške autonomije, napredak u ekološkoj tranziciji i prilagođavanju životne sredine, zalaganje za veću socijalnu i ekonomsku pravdu i jačanje evropskog jedinstva.

Izvor: Goran Zlatković

Da li će i kako evropski izbori koji će se održati u proleće 2024. godine uticati na špansko predsedavanje Savetom EU, s obzirom na to da je u pitanju period kada bi trebalo zatvoriti dosta pitanja?

Špansko predsedavanje deo je predsedavanja trojke u kojoj su i Belgija i Mađarska, a koje traje od jula 2023. do decembra 2024. godine i čiji je zajednički program predstavljen. Međutim, ono je jedino od tri navedena u kom će institucije Unije raditi punim kapacitetom, budući da će Evropski parlament biti obnovljen na izborima 2024. godine, a nova Evropska komisija neće stupiti na dužnost do jeseni iste godine.

Zbog toga, na Španiji će biti da uloži dodatni napor da zatvori neka pitanja koja čekaju rešenje i biće teško zaključiti ih sledeće godine. Među njima se nalaze i neka veoma važna, kao što su dogovor o migracijama i azilu, revizija Višegodišnjeg finansijskog dogovora (koji se odnosi i na nove finansijske pakete za proširenje) ili odobrenje sredstava Nove generacije (Next Generation) koja tek treba da se dodele. Pokušaćemo da zatvorimo što više otvorenih pitanja, da bismo olakšali rad, kako evropskim institucijama, tako i našim belgijskim prijateljima, koji će nas zameniti u predsedavanju 1. januara.

Šta će Španiji doneti predsedavanje Savetom EU, a šta će to doneti Evropskoj uniji?

Već sam naznačio koje će biti osnovne ose našeg predsedavanja. Ovo je peti put da predsedavamo Savetom EU od kada smo ušli u tadašnju Evropsku zajednicu 1986. godine, tako da naši partneri savršeno znaju šta mogu od nas očekivati i kojim elementima ćemo dati poseban značaj. U tom smislu, Španija je oduvek doprinosila EU ističući naročito socijalna pitanja i potrebu za ekonomskom ravnotežom između različitih zemalja i regiona Unije. Isto tako, Španija se oduvek trudi da jača odnose između Evropska unije i Latinske Amerike i Kariba, delom sveta koji je nama najsličniji kada je reč o kulturnim, socijalnim i ekonomskim aspektima, a nekada se čini da ostaje zaboravljen u evropskoj spoljnoj politici. Ne zaboravljamo ni pregovore o proširenju i proces integracije Zapadnog Balkana.

Izvor: Goran Zlatković

U Španiji se 23. jula održavaju vanredni izbori. Kako će oni uticati na predsedavanje Savetom EU?

Biće to prvi put da Španija ima izbore u toku predsedavanja Savetom EU. Inicijalno, izbori su bili planirani za kraj ove godine, ali se premijer Pedro Sanćes odlučio za prevremene u skladu sa ustavnim ovlašćenjima. Međutim, to nije ništa novo unutar EU. I druge zemlje su imale izbore tokom svog predsedavanja - da ne idemo mnogo unazad, npr. Francuska prošle godine. Nema razloga da to utiče na predsedavanje, jer Administracija nastavlja da radi po već odobrenom programu, a sa kojim su odlično upoznati i naši partneri, i evropske institucije.

Kakvi su odnosi Španije i Srbije? Gde ima prostora za njihovo dalje unapređenje?

Odnosi Španije i Srbije su odlični. Nemamo otvorenih bilateralnih pitanja i podržavamo teritorijalni integritet Srbije nepriznavanjem jednostranog proglašenja nezavisnosti teritorije Kosova. Činjenica da je Er Srbija (Air Serbia) višestruko povećala broj direktnih letova između Beograda i pet španskih destinacija ubrzano doprinosi turizmu i poslovnoj razmeni između dve zemlje. Danas se triput nedeljno može leteti direktno iz Beograda za Madrid, Barselonu, Valensiju i Malagu tokom cele godine, i za Palma de Majorku u letnjoj sezoni, a pre samo četiri godine to je bilo nemoguće. Predsednik Vučić zvanično je posetio Španiju u februaru 2022. godine, a malo potom, u julu iste godine, premijer Pedro Sanćes boravio je u Beogradu, što je bila prva zvanična poseta šefa španske Vlade Srbiji ikada. Međutim, postoji dosta prostora za napredak u ekonomskoj saradnji; iako se naša trgovinska razmena udvostručila tokom poslednje dve godine, ako gledamo obim naših privreda, i dalje je malo španskih investicija u Srbiji, dosta ispod potencijala.

Srbi vole Španiju, njenu umetnost i kulturu, a kakav ste Vi utisak o Srbiji i njenom stanovništvu stekli tokom svog boravka u Beogradu?

Srbija je predivna zemlja u kojoj sam se od prvog dana osećao kao kod kuće. Srbi i Španci, uprkos činjenici da se nalazimo na različitim krajevima Evrope, imamo iznenađujuće sličan mentalitet, što komunikaciju čini jednostavnom. Uvek ponavljam da Srbija ima istovremeno i mediteransku i kontinentalnu crtu, suprotno onome što biste mogli pomisliti kad je ne poznajete, a što je zapravo veoma slično onom što ima i Španija. Takođe, ovde se mnogo zna o Španiji i gaji se velika naklonost ka našoj zemlji, kulturi i jeziku.

(EURACTIV.rs)