Diplomatija

ITALIJA–SRBIJA: U Beogradu otvorena Izložba „Italija je u modi“ u okviru Manifestacije IFIB

Izvor Promo

Projekat je otvoren 11. maja bez ceremonijalnog programa, usled nedavnih tragedija koje su zadesile Srbiju, tako da je gala veče odloženo za 16.maj.

Izvor: Ambasada Italije u Beogradu

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori otvorio je sinoć u Etnografskom muzeju u Beogradu izložbu „Italija je u modi“, koju je osmislio i priredio Stefano Dominela, predsednik modne kuće Maison Gattinoni Couture i Sekcije za modu, dizajn i nameštaj udruženja UnIndustria Lacio. Izložba je deo inicijative IFIB – Italian Fashion in Belgrade, posvećene italijanskoj modnoj industriji, u organizaciji Ambasade Italije u Beogradu, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i agencije Fabrika Vesne Mandić. Na izložbi je po prvi put u Beogradu izloženo 50 kultnih haljina koje su postale deo kolektivne svesti i doprinele da stil „Made in Italy” postane čuven širom sveta. Otvaranju je prisustvovao i sam Stefano Dominela, koji je nedavno održao radionicu posvećenu studentima Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

 Među ekskluzivnim eksponatima nalazi se mala crna haljina koju je glumačka diva Ana Manjani nosila na dodeli Oskara, filmski kostimi Odri Hepbern i Anite Ekberg, žersej haljine Lane Tarner i Kim Novak, kostim za opersku divu Mariju Kalas, kao i mnoge druge.

„Da bismo predstavili italijansku modu u Srbiji, odlučili smo da valorizujemo našu tradiciju izrade odeće i da ekskluzivno za IFIB prikažemo u Beogradu legendarnu odeću koju su nosile zvezde poput Ane Manjani, Odri Hepbern i Anite Ekberg. Reč je o tkaninama i krojevima koje potpisuju, između ostalih, majstori kao što su Gatinoni, Armani, Moskino, Versače, Maks Mara, Etro, Misoni, koji su u celom svetu proslavili brend “Made in Italy”, izjavio je ambasador Italije u Srbiji, Luka Gori.

Beograd je inače drugi grad na svetskoj mapi u kome se prikazuju antologijske haljine i kostimi koje su nosile holivudske dive, tako da predstavljaju kulturno obeležje duha i 50-tih i 60-tih godina prošlog veka