Diplomatija

ITALIJANSKA AMBASADA, UN I VLADA SRBIJE UDRUŽILE SNAGE: Podrška aktivizmu mladih na lokalu

Autor Tamara Milošević Grbić

Ambasada Italije u Beogradu, sistem Ujedinjenih nacija, i Vlada Republike Srbije udružili su snage kako bi započeli zajednički projekat Ujedinjenih nacija "Program vršnjačkog mentorstva za promociju ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i

Izvor: Sanja Knežević/UN Serbia

Projekat je podržalo Ministarstvo spoljnih poslova i Međunarodne saradnje Italijanske Republike - Generalne direkcije za Evropu i međunarodnu trgovinsku politiku, koji zajedno sprovode Populacioni fond UN (UNFPA) i UN Women.

Događajem je obeležen početak ove važne projektne inicijative i okupio ključne partnere koji će se zajedno zalagati za veće angažovanje mladih u Srbiji i dati glas mladim ljudima. Program vršnjačkog mentorstva će biti realizovan kroz obuku mladih lidera i proces vršnjačkog mentorstva.

Iskusni mladi ljudi, članovi i članice UN Savetodavne grupe mladih će podržati svoje vršnjake i vršnjakinje na lokalnom nivou da kreiraju i implementiraju inicijative za povećanje učešća mladih, promovisanje ljudskih prava i stvaranje prostora za društveno angažovanje mladih na lokalnom nivou.

U svom uvodnom obraćanju, ambasador Italije u Srbijie, Luka Gori rekao je da veruje da mladi imaju ključnu ulogu u razvoju društva u različitim sferama, ekonomiji, politici, kulturi.

"Društveno angažovanje mladih generacija nije odobreno. Projekat, koji finansira italijansko Ministarstvo spoljih poslova, podstiče mlade generacije da oslobode svoj potencijal da postanu socijalni inovatori, lideri, mislioci i moćna snaga za promene u svojim zajednicama i zemlji", istakao je Gori.

Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji tom prilikom je izrazila zadovoljstvo što je pokrenut projketa koji će osnažiti mlade.

Ponosni smo što pokrećemo projekat koji će mlade ljude osnažiti da preduzmu akciju i stvore ravnopravnije i održivije društvo u Srbiji. Zajedno sa našim partnerima (Ambasada Italije, UN Vomen, UNFPA) posvećeni smo podršci Vladi Srbije u realizaciji vizije Globalne strategije za mlade 2030 i Nacionalne strategije za mlade 2030. Kroz ovaj projekat obezbedićemo alate i resurse neophodne za povećanje učešća mladih u procesima donošenja odluka i stvaranje inkluzivnijeg i pravednijeg društva”, naglasila je Žakob.

Ispred Ministarstva turizma i omladine Vlade Srbije, pomoćnica Ivana Antonijevic, rekla je da smatra da je uloga mladih veoma važna u prepoznavanju tema ljudskih prava.

"O inkluzivnoj omladinskoj politici vodili smo računa pri izradi svih strateških dokumenata. U Zakonu o mladima osnovna načela su- načela jednakosti i zabrane diskriminacije, kao i jednakih šansi, jačanja svesti o značaju mladih i njihovoj društvenoj ulozi, a takođe i načela podrške mladima. Svesni da su mladi sadašnjost i budućnost društva i pokretačka snaga njegovog razvoja, kontinuirano i sistemski ulažemo u razvoj mladih, kao najvažnijeg resursa jedne države. Ministarstvo turizma i omladine će biti tu da uvek podrži mlade", rekla je Antonijević.

Nakon uvodnog predstvaljanja projekta, uslediće niz događaja na lokalnom nivou, u 6 odabranih opština. Sve aktivnosti za povećanje vidljivosti, uključujući i ovaj događaj, ukazaće na zajednički rad sistema UN u Srbiji i posvećenost Reformi Ujedinjenih nacija, kao i na snažnu podršku učešću mladih i angažovanju u kontekstu pristupanja EU. Ljudska prava biće glavna tema svih planiranih aktivnosti.

Planirano je da program traje od 1. januara do 31. decembra 2023. godine, sa ukupnim budžetom od 130.000 evra, od čega Italijanska ambasada doprinosi sa 101.880 evra.

(EURACTIV.rs)