Biznis

KINESKI MILIJARDER ULAZI U NOVI BIZNIS? Proslavio se u tehnologiji, a sada se okreće potpuno drugačijoj industriji

Suosnivač Alibabe, kompanije u čijem je vlasništvu čuvena platforma za kupovinu Aliekspres, Džek Ma, godinama je bio sinonim za kinesku tehnološku industriju - ali izgleda da sada prelazi na posao sa hranom.

Izvor: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Džek Ma osnovao je kompaniju pod nazivom "Maova kuhinjska hrana iz Hangdžoua" (Hangzhou Ma's Kitchen Food) u gradu u kojem se nalazi Alibaba, prema izveštajima medija. Hangdžou je takođe Maov rodni grad.

Registrovani kapital kompanije je 10 miliona kineskih juana, ili 1,4 miliona dolara, izvestio je South China Morning Post u vlasništvu Alibabe, pozivajući se na zvanični nacionalni sistem kreditnih informacija za kompanije, korporativni registar, prenosi Biznis Insajder.

"Hangzhou Ma's Kitchen Food" je u potpunom vlasništvu Maove investicione kompanije, "Hangzhou Dajingtou". Kompanija se, navodno, bavi prodajom već upakovane hrane i preradom i maloprodajom poljoprivrednih proizvoda.

Čini se da je Maovo interesovanje za poljoprivredu uzelo maha nakon što se vlada pokrenula protiv njegovog poslovanja 2020. godine jer je, kako navodi Biznis Insajder, naljutio Peking kritičkim govorom o kineskom finansijsko-regulatornom sistemu.

Tehnološki gigant — koji je poznat po svojoj otvorenoj i blistavoj ličnosti — nestao je iz vidokruga javnosti dve godine nakon obračuna s državom. Njegovo lično bogatstvo je takođe palo, a njegove kompanije su izgubile stotine milijardi dolara. Od tada je bio skroman i retko se pojavljivao u javnosti.

Umesto toga, tokom poslednjih nekoliko godina, on je putovao svetom dok je studirao agrotehniku.

U oktobru 2021. Ma je bio u Španiji i učio o poljoprivredi i tehnologiji u vezi sa pitanjima životne sredine. Takođe je putovao u Holandiju, Japan i Tajland da bi studirao agrotehniku.

U maju, Tokijski koledž je najavio da će Ma preuzeti nastavničku poziciju dok će istraživati održivu poljoprivredu i proizvodnju hrane.

U januaru je bio na Tajlandu, gde je večerao sa Supakit Chearavanontom, predsednikom "Charoen Pokphand Group", velikog proizvođača stočne hrane.

Ma se povukao iz Alibabe 2019. godine.

(J.A./EURACTIV.rs)