Biznis

PRVO JE PREDVIDEO KRAH TRŽIŠTA NEKRETNINA, SADA IMA ISTI SCENARIO ZA VOLSTRIT: Zašto se plaše predviđanja Majkla Berija?

Autor Milena Antonijević

Majkl Beri je investitor koji je postao poznat po predviđanju kolapsa nekretnina. Sada predviđa isti scenario za Volstrit, a toliko je siguran u to da je uložio 1,6 milijardi dolara na krah na Volstritu.

Izvor: YouTube/60minutes

Kako je preneo Si-En-En, Majkl Beri se kladio protiv S&P 500 i Nasdak 100.

Njegov fond, Sajon Aset menadžment, kupio je 866 miliona dolara putnih opcija - pravo na prodaju imovine po određenoj ceni - od fonda koji prati S&P 500 i 739 miliona dolara u opcijama protiv fonda koji prati Nasdak 100. Iskoristio više od 90 odsto svog portfolija da se kladi na pad tržišta, piše RTS.

Prema ocenama stručnjaka, Beri se kolebao na prodaji akcija ove godine. U januaru je tvitovao poruku svojim pratiocima koja je izazvala veliko interesovanje.

"Prodaj", napisao je tada, ali je do kraja marta napisao i da je pogrešio.

"Pogrešio sam što sam rekao da prodate",  je tada rekao Beri.

S&P 500 i Nasdak 100 su ove godine zabeležili velike dobitke. Porasli su za skoro 16, odnosno 38 odsto.

Beri je 2008.godine postao poznat po tome što se kladio na tržište nekretnina.  U to vreme prilično je profitirao od krize drugorazrednih kredita i kolapsa brojnih velikih finansijskih entiteta.

Majkl Luis je o ovom fenomenu pisao u bestseleru "Big šort" koji je adaptiran u film u kojem je Berija igrao Kristijan Bejl.

Beri je prodao je 150.000 akcija Prve republikanske banke (FRC), kao i udela u Hantington banci PacVest (PACV) i Vestern Alajans (VAL). Nejasno je, međutim, da li su se te prodaje dogodile pre nego što je Džej Pi Morgan Čejs preuzeo FRC u maju, ili nakon toga.

Ovaj investitor je preokrenuo kurs na kineskim akcijama, prodajom akcija u jd.com i Alibabi u drugom kvartalu ove godine.

Beri je kupio i akcije Si-En-Enove matične kompanije Vorner bros. Diskaveri (VBD) u vrednosti od 4,7 miliona dolara i 3,3 miliona dolara u onlajn prodavcu polovnih mašina, The Real Real, kao i akcije Ekspedija grupe, MGM Rizortsa i Signe.

Predviđanja Majkla Berija često privlače više pažnje nego njegove optimistične opklade u finansijskim krugovima.

Beri svakako ima jaku investicionu evidenciju.

(EURACTIV.rs)