Biznis

KO SU NAJVEĆI INVESTITORI U CRNOJ GORI? Najveće sume ulažu se u nekretnine, ali ima i drugih ulaganja

Autor Milena Antonijević

Prema podacima Centralne banke Crne Gore najveći strani investitori u Crnoj Gori u prvih pet meseci ove godine su ruski državljani sa 52 miliona.

Izvor: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Na drugom mestu su investitori iz Srbije sa 48 miliona evra, piše RTS. Slede Švajcarci (39 miliona evra), Turska (32 miliona evra), Nemačka (28 miliona evra) i Kipar (24 miliona evra).

"Kada bi se kao strane direktne investicije prikazivalo samo ono što jeste investicija u ekonomskom smislu onda bi brojke koje se saopštavaju bile značajno manje i prikazale bi nezavidno stanje stvari u privlačenju stranih investicija", rekla je u razgovoru za Portal RTCG direktorka Akcije za socijalnu pravdu (ASP) Ines Mrdović.

Prema njenim rečima, veliki deo investicija odnosi se na nekretnine, ali su te vrste ulaganja uglavnom individualne prirode.

"Tržište kupovine apartmana, stanova, pojedinačnih hotelskih jedinica u Crnoj Gori je privlačno za strance. Međutim, to znači da su oni ulagali u sopstveni životni komoditet (recimo, kupi se stan na primorju i onda se period godišnjih odmora provodi u Crnoj Gori) ili životne potrebe (recimo, kupi se stan radi življenja u njemu). Korist za državu se ogleda u porezu na nepokretnosti i ostalim porezima kroz potrošnju stranaca, ali kupovina stana ili apartmana nije poslovna aktivnost, nije biznis, koji bi dalje biti razvijen (u većini slučajeva)", kazala je Mrdović.

Sve dok se zemlja koliko-toliko ne izbori sa raširenom korupcijom ne treba očekivati dolazak ozbiljnijih investitora, smatra ona.

(EURACTIV.rs)