Biznis

EURACTIV SPECIJAL: Sve o odnosima Srbije i Nemačke

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Novi EURACTIV specijal posvećen je odnosima Srbije i Nemačke.

Izvor: EURACTIV

Nemačka je najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije u Evropskoj uniji. Budući da politički odnosi od 2000. godine ne otežavaju saradnju Beograda i Berlina, a pre svega, zahvaljujući obostranim ekonomskim interesima privredna saradnja dve zemlje je u stalnom usponu. Nemačka je samim tim i jedan od najznačajnijih investitora u Srbiju što pokazuje i brojka od 860 registrovanih aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Nemačke.

Investicije nemačkih kompanija donele su nova radna mesta, tehnologiju i stručnost, doprinoseći modernizaciji srpskog privrednog sektora. Najnoviji rezultati ovogodišnjeg istraživanja Nemačko-srpske privredne komore pokazuju da postoji kontinuirano poverenje nemačkih kompanija u Srbiju kao investicionu destinaciju. Ovu činjenicu potvrđuje i regionalni B2B projekat koji ima za cilj da nemačke firme pronađu dobavljače iz traženih industrijskih oblasti u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana.

O svemu ovome, kao i o mnogim drugim temama, govorimo u EURACTIV specijalu posvećenom sveukupnim odnosima Nemačke, članice EU i Srbije koja je u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Pogledajte specijal!

(EURACTIV.rs)