Biznis

VELIKA OTPUŠTANJA KREĆU U JULU: Banka u tri kruga "reže" 10.000 radnih mesta, ko je prvi na udaru?

Banka UBS Grupa planira da otpusti više od polovine zaposlenih Kredi Suis banke koju je nedavno kupila.

Izvor: EPA-EFE/JAGADEESH NV

Ovo je rezultat preuzimanja Kredi Suis banke od strane UBS Grupe usled ekonomskog kolapsa sa kojim se susrela poznata švajcarska banka.

Očekuje se da će najveći teret podneti bankari, trgovci, pomoćno osoblje u investicionoj banci Kredi Suis u Londonu, Njujorku i u nekim delovima Azije jer su u ovim filijalama gotovo sve aktivnosti u opasnosti, navodi se u izveštaju.

UBS namerava da na kraju smanji ukupan broj zaposlenih za oko 30 odsto, ili 35.000 ljudi, pri čemu broj zaposlenih u Kredi Suisu trenutno iznosi oko 45.000, navodi se.

Kako će biti u ovom krugu?

Čak 10.000 radnih mesta bi bilo ugašeno u ovom krugu ako se ostvari navedeni plan UBS Grupe. Zaposlenima je rečeno da očekuju tri runde rezova ove godine, a prva se očekuje do kraja jula. Još dva kruga su zasad planirana za septembar i oktobar, dodali su za Blumberg izvori koji su tražili da ne budu imenovani, jer planovi još nisu javni.

Kako prenose mediji, UBS i Kredi Suis su odbili da komentarišu.

Ranije ovog meseca, izvršni direktor UBS-a Serđo Ermoti upozorio je na bolne odluke o otpuštanju ljudi nakon preuzimanja Kredi Suisa, ali nije izneo detalje o broju potencijalnih otpuštanja.

Izvor: EPA-EFE/MICHAEL BUHOLZER

UBS je u junu završio hitno preuzimanje posrnulu švajcarsku banku, formirajući bankarskog giganta i giganta za upravljanje bogatstvom sa bilansom od 1,6 biliona dolara i radnom snagom od 120.000 ljudi.

Ko je kriv za propast Kredi Suisa?

Podsetimo, EURACTIV portal je pisao i o tužbi sa kojom se suočavaju bivši rukovodioci Kredi Suisa, a u kojoj ih grupa vlasnika obveznica posrnule švajcarske banke optužuje da su odgovorni za propast banke.

Prema tužbi koju su podneli pred njujorškim sudom, bivši direktori u Kred Suis banci, Tomas Gotštajn, Tidžan Tijam i Brejdi Dogan, kao i nekoliko drugih rukovodilaca, bavili su se preterano rizičnim poslovima kako bi postigli visoke kratkoročne prinose i bonuse.

“Direktori i viši rukovodioci ‘Kredi Suis-a’, i trula kultura koju su usadili i negovali, uništili su poverenje u banku, što je dovelo do njenog kolapsa“, navodi se u tužbi.

(EURACTIV.rs)