Biznis

DA LI SU ONI KRIVCI ZA KOLAPS “KREDI SUIS” BANKE? Bivši direktori na meti tužbe, krive ih za propast

Grupa vlasnika obveznica posrnule švajcarske banke “Kredi Suis” podnela je tužbu protiv bivših direktora, u kojoj su ih optužili da su odgovorni za propast banke.

Izvor: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Prema tužbi koju su podneli pred njujorškim sudom, bivši direktori Tomas Gotštajn, Tidžan Tijam i Brejdi Dogan, kao i nekoliko drugih rukovodilaca, bavili su se preterano rizičnim poslovima kako bi postigli visoke kratkoročne prinose i bonuse.

“Direktori i viši rukovodioci ‘Kredi Suis-a’, i trula kultura koju su usadili i negovali, uništili su poverenje u banku, što je dovelo do njenog kolapsa“, navodi se u tužbi.

U tužbi se takođe optužuju direktori da “stvaraju i održavaju kulturu u ‘Kredi Suis-u’ koja stavlja profit, preterano preuzimanje rizika i samopostupanje iznad razumnog upravljanja rizikom i usklađenosti sa zakonom“.

Nije preciziran iznos nadoknade štete koju su tužioci tražili.

USB koji je ranije ovog meseca postao novi vlasnik ‘Kredi Suis-a’ nakon spasavanja koje je sprovela vlada u martu, rekao je da neće da komentariše sudski spor.

Do dva direktora za komentar nije uopšte moglo da se dođe, dok jedan od njih nije odgovorio na zahtev.

Kao deo urušenog preuzimanja banke od strane njenog bivšeg rivala grupe UBS u martu, švajcarski regulator je odlučio da oko 18 milijardi dolara duga grupe ‘Kredi Suis’ dodatnog nivoa 1 (AT1) učini bezvrednim, što je zaprepastilo tržišta i upozorilo parničare.

230 tužbi protiv regulatora

Dogovor je prekinuo dugo uspostavljenu praksu davanja prioriteta vlasnicima obveznica u odnosu na akcionare u naplati duga, što je izazvalo stotine tužbi.

Prošlog meseca, švajcarski Savezni administrativni sud saopštio je da je primio 230 tužbi protiv finansijskog regulatora zemlje FINMA nakon što je otpisao vrednost AT1 obveznica ‘Kredi Suis’.

Podsetimo, banka je početkom godine prijavila ozbiljne probleme, samo malo nakon što ke propast prijavila Banka Silicijumske doline. Akcije su im naglo opale u samo jednom danu, a u spas je pritekla konkurentska banka USB.

Naime, u prva tri meseca 2023. godine iz Kredi svis su povučeni ulozi klijenata u visini od čak 61,2 milijarde švajcarskih franaka (oko 68,6 milijardi američkih dolara).

Tužilaštvo u Švajcarskoj je pokrenulo istragu o neočekivanom preuzimanju ‘Kredi Suis-a’, koje je do pre neku godinu bilo nezamislivo. Preuzimanje su odobrili deoničari obe banke, i to po ubrzanoj proceduri. Vrednost čitavog posla iznosila je 3,15 milijardi dolara, iako je ‘Kredi Suis’ prošle godine bio procenjen na osam milijardi dolara.

(EURACTIV.rs)