Biznis

JAPANSKA KOMPANIJA NIDEK OTVORILA FABRIKU U NOVOM SADU: U prvoj fazi biće zaposleno 250 radnika

Autor Tamara Milošević Grbić

Japanska komanija Nidek je u Novom Sadu otvorila fabriku pogonskih elektromotora za vozila, a za tu investiciju vrednu oko 250 miliona evra, Vlada Srbije dala je subvenciju od 8,9 miliona evra.

Izvor: Nidek korporacija

U prvoj fazi u fabriciNidek biće zaposleno 250 radnika, a kasnije više od 1.000, a kamen temeljac za fabriku postavljen je u julu prošle godine.

Usled pooštravanja propisa vezanih za očuvanje životne okoline u Evropi, kao i strožijih propisa za automobile o emisiji CO2 u većim zemljama, raste potražnja za našim automobilskim motorima, invertorima, i elektronskim kontrolnim jedinicama. Kako bi se izgradio efikasan sistem snabdevanja u Evropi, nove fabrike se otvaraju u Srbiji kao centralna baza za proizvodne aktivnosti Kompanije, a planirano je da se u budućnosti i brojna druga poslovanja Kompanije prošire na lokalno područje.

Ovaj projekat je u skladu sa „Inicijativom za saradnju na Zapadnom Balkanu“ na kojoj Vlada Japana radi u Srbiji i u drugim regijama, i Kompanija dobija neizmernu podršku od Vlade Japana kao i od Vlade Republike Srbije.

Nidec Electric Motor Serbia planira masovnu proizvodnju motora za automobile, dok Nidec Elesys Europe priprema masovnu proizvodnju invertora i elektronskih kontrolnih jedinica za automobile. Kompanija će pojačati aktivnosti zapošljavanja, pre svega tehničkog osoblja, i doprineti revitalizaciji regionalne privrede u rejonu Novog Sada u Srbiji.

U cilju ostvarivanja masovne proizvodnje sistema vučnih motora "E-Axle" za električna vozila u Evropi u budućnosti. Kompanija takođe promoviše aktivnosti kojima će privući dobavljače i izgraditi industrijski klaster za proizvodnju automobilskih motora za evropsko tržište.

Ulaganje u Srbiji, kako je ranije objavio Nidek, je deo dugoročne strategije kompanije, a pokretanje fabrike u Novom Sadu je prvi korak ka formiranju evropskog industrijskog parka.

Kompanija Nidek, osnovana pre 50 godina, je među liderima u proizvodnji elektromotora, sa najvećim udelom na svetskom tržištu malih vretenastih motora koji napajaju hard diskove.

Kompanija posluje u 46 zemalja i u svom sastavu ima 347 kompanija i zapošljava 106.000 ljudi širom sveta.

(EURACTIV.rs)