Životna sredina

ITALIJA RAZMATRA UVOĐENJE NOVOG KRIVIČNOG DELA: Kazna od 1.500 € i zatvor za one koji oštete kulturna dobra

Autor Tamara Milošević Grbić

Nacrt zakona koji je predložila krajnje desničarska stranka Lega kojim se uvodi nova vrsta krivičnog dela za one koji vandaliziraju kulturna dobra nalazi se na razmatranju u italijanskom Senatu.

Izvor: GIUSEPPE LAMI/EPA-EFE

Predloženi zakon ima za cilj da Italijaobračuna sa aktivistima za zaštitu životne sredine koji su vandalizovali umetnička dela ili kulturne zgrade u poslednjih nekoliko godina kako bi skrenuli pažnju na ozbiljnost klimatske krize.

„U svetlu događaja koji su se nedavno dogodili, važno je da vlada pokaže određenu strogost kada se suoči sa određenim ponašanjem“, rekao je advokat i senator koji je povezan sa strankom Lega Đulija Bondžorno, kako prenosi Domani.

Senator Lega Klaudio Borgi predstavio je nacrt zakona u novembru 2022. godine. Njegovo predstavljanje u italijanskom Senatu počelo je 4. aprila, a Đulija Bonđorno je bila izvestilac za komitet za pravosuđe, a sada će morati da ga pregledaju i odobre oba doma parlamenta.

Predlog predviđa novčane kazne do 1.500 evra i kaznu zatvora do jedne godine za one koji oštete kulturna dobra ili vitrine i druge objekte namenjene izlaganju, zaštiti i očuvanju kulturnih artefakata.

Drugi član predloženog zakona uvodi mogućnost hapšenja zatečenih u delu vandalskog uništavanja kulturnih dobara.

Neophodno je „dodatno jačati zaštitu očuvanja kulturnog nasleđa, predviđajući prag sankcionisanja” da bi se „odgovorilo na smišljen izbor kriminalnog ponašanja”, navodi se u predlogu.

Aktivisti za zaštitu životne sredine 

U januaru 2023. godine klimatski aktivisti grupe „Poslednja generacija“ namazali su bojom koja se može prati umetničko delo Mauricija Katelana „Ljubav“ ispred zgrade berze u Milanu, pozivajući italijanske banke da prestanu da finansiraju fosilna goriva.

Ponovo je u januaru, aktiviste istog pokreta zaustavila policija nakon što su bacili farbu koja se može prati na zgradu Palaco Madama, sedište italijanskog Senata u Rimu.

Prošlog februara, ista stvar se dogodila u Firenci Palazzo Pegaso, sedištu regionalnog saveta Toskane.

Aktivisti za zaštitu životne sredine tvrde da su ove akcije neophodne da bi se skrenula pažnja kreatora politike na pitanje klime.

„Ove boje sutra više neće biti, ali ruke naše političke klase ostaće umrljane krvlju ako nastave da finansiraju fosilna goriva javnim subvencijama u narednim godinama“, rekla je Simone Fičikija, jedna od aktivistkinja.

Mnogi vide ovaj novopredloženi zakon kao neopisivo ograničenje prava na protest i pokušaj da se ugase glasovi neslaganja.

Već neko vreme nekoliko policijskih štabova preduzima mere protiv klimatskih aktivista koje ograničavaju ustavom zagarantovana prava, kao što su prava na boravak i slobodno kretanje“, rekao je za EURACTIV Đuzepe Onufrio, direktor Grinpisa u Italiji.

„Dok premijerka Đorđa Meloni definiše talas suše u Italiji kao 'ciklični fenomen' sa očiglednim poricanjem klimatskih promena, predlog Lege želi da potisne one koji aktima koji u svakom slučaju nisu opasni, pokreću pitanje klimatska kriza“, dodao je Onufrio.

Uprkos protestima klimatskih aktivista i zelenih organizacija, italijanska vlada ponavlja svoje obećanje da će uvesti strože mere za zaštitu kulturnog nasleđa od oštećenja.

Oni koji vandaliziraju našu kulturnu baštinu ne mogu se izvući s tim i moraju biti strogo kažnjeni“, rekao je Đenaro Sanđulijano, italijanski ministar kulture u kabinetu Melonijeve, nakon što je grupa aktivista sipala drveni ugalj u fontanu na Pjaca di Spanja u Rimu, prenosi Domani.

(EURACTIV.rs)