Životna sredina

ČEŠKA NE ZAVISI VIŠE OD RUSKOG NUKLEARNOG GORIVA: Pronađena alternativa van Evrope

Autor Tamara Milošević Grbić

Američka kompanija Vestinghaus snabdevaće gorivom obe češke nuklearne elektrane, tako da zemlja može da prestane da uvozi rusko nuklearno gorivo do kraja 2023. godine.

Izvor: Laurent Chamussy

Češka nuklearna elektrana u Dukovanju koristi gorivo ruske kompanije TVEL, koja je deo ruskog državnog holdinga Rosatom od kada je elektrana počela sa radom pre skoro 40 godina. Međutim, nakon izbijanja rata u Ukrajini, češka energetska kompanija ČEZ koja upravlja nuklearnom elektranom odlučila je da zameni dobavljača iz bezbednosnih razloga.

Obezbeđivanje zapadnog dobavljača gorivnih sklopova za Dukovani je značajan korak ne samo za češku elektroprivredu već i za celu Češku Republiku. To je još jedno značajno jačanje energetske bezbednosti“, rekao je Daniel Beneš, generalni direktor ČEZ grupe.

Češka nije jedina nuklearna zemlja koja želi da zameni ruska nuklearna goriva, koja ne podležu sankcijama EU.

U međuvremenu, najveći proizvođač električne energije u Slovačkoj, Slovenske elektrarne (SE), takođe bira novog snabdevača nuklearnim gorivom.

„Jasno je da moramo da imamo dovoljno goriva iz sigurnih izvora, zbog čega pokušavamo da se udaljimo od ruskog izvora što je pre moguće“, rekao je slovački premijer Eduard Heger posle sastanka sa češkim kolegom Petrom Fijalom u ponedeljak.

Do sada su se šuškale da ne postoji alternativa za zamenu ruskog goriva za reaktore tipa Dukovani. Međutim, prema ČEZ-u, Vestinghouse je nedavno ubrzao svoj razvoj i sada može da snabdeva gorivom fabriku. Gorivo će proizvoditi Vestinghouse-ova fabrika u Švedskoj. Koristiće sličan tip goriva kao što je razvijeno za nuklearne elektrane u Ukrajini. Međutim, to će se razlikovati u nekim tehničkim detaljima.

Vestinghaus i francuska kompanija Framatome takođe će snabdevati nuklearnim gorivom fabriku u Temelinu od sledeće godine. To znači da će se obe češke fabrike do kraja godine osloboditi uvoza ruskog goriva.

(EURACTIV.rs)