Životna sredina

DA LI ĆE 2024. BITI NAJTOPLIJA GODINA IKADA: Naučnici upozoravaju na promenu klime zbog fenomena El Ninjo i La Ninja

Autor Tamara Milošević Grbić

Neverovatan trend zabrinjava stručnjake posebno što prognoze predviđaju da će El Ninjo krenuti od ovog leta, a zajedno sa njim, uticaji poput ekstremne vrućine, opasnih tropskih ciklona

DCIM\100MEDIA\DJI_0997.JPG
Izvor: Lukasz Kobus

Naučnici su sa zaprepašćenjem posmatrali kako temperature okeana stalno rastu u poslednjih nekoliko godina iako je hladni fenomen La Ninja zahvatio Pacifik. Okeani su bili rekordno topli u poslednje četiri godine, izvestili su naučnici u januaru. Zatim su sredinom marta klimatolozi primetili da se globalna temperatura površine mora popela na novi maksimum.

La Ninja i El Ninjo su prirodni fenomeni u tropskom Tihom okeanu; La Ninja je obeležena temperaturama nižim od prosečnih okeana, dok El Ninjo donosi temperature toplije od prosečnih. Oba imaju veliki uticaj na vremenske prilike širom sveta. A prelazak na El Ninjo će gotovo sigurno doneti i toplije globalne temperature.

Daniel Svain, klimatski naučnik sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu, rekao je da se u tropskom Pacifiku već dešava „dramatičan prelaz“ iz La Ninje u El Ninjo.

Upravo sada, atmosfera i okean su sinhronizovani i očekuje se „brzi razvoj El Ninja“ u narednih nekoliko meseci“, rekao je on.

Poslednje tri godine su i dalje bile neke od najtoplijih zabeleženih, čak i sa efektom hlađenja La Ninje. „Sada to isključujemo“, rekao je za CNN profesor Adam Scaife, šef dugoročnih predviđanja u UK Met Office.

Šest vremenskih i klimatskih ekstrema na koje bi trebalo obratiti pažnju

Svet bi prvi put mogao da pređe 1,5 stepena zagrevanja. Naučnici smatraju da je 1,5 stepeni zagrevanja ključna tačka preokreta, nakon koje bi se šanse za ekstremne poplave, sušu, požare i nestašicu hrane mogle dramatično povećati. Snažan El Ninjo bi mogao da gurne planetu do te tačke, rekao je Skejf, makar i samo privremeno. „Verovatno ćemo imati 2024. najtopliju godinu na svetu do sada“, rekao je za CNN Jozef Ludešer, viši naučnik sa Potsdamskog instituta za istraživanje uticaja klime. Najtoplija zabeležena godina je trenutno 2016. godina, koja je usledila nakon veoma snažnog El Ninja.

Kakav god tačan nivo zagrevanja El Ninjo donosi, neki od njegovih uticaja uključujući ekstremne temperature će verovatno biti bez presedana, rekao je Scaife.
Svaki put kada dobijemo El Ninjo, to doprinosi sve većoj količini globalnog zagrevanja koje smo akumulirali.

Suša, vrućina i požari u svetu

U drugim delovima sveta, El Ninjo bi mogao da pojača suše, žestoke toplotne talase i opasne šumske požare.

Južnoj Africi i Indiji preti opasnost od suše i ekstremnih vrućina, kao i nacijama u blizini zapadnog Pacifika, uključujući Indoneziju, Australiju i pacifičke ostrvske države kao što su Vanuatu i Fidži.

Za Australiju koja se još uvek "potresa" od velikih poplava El Ninjo će verovatno doneti mnogo suvo, toplije vreme, posebno u istočnim delovima zemlje.

Njegove nedavne poplave su takođe povećale strah od posebno destruktivne sezone šumskih požara, jer bi povećan rast vegetacije mogao da obezbedi gorivo za požare kako vreme postaje suvo i toplije.

Topliji Tihi okean podstiče jače ciklone

Jedan od prvih posledica El Ninja, prema Gotšalku, biće očigledan u promenama aktivnosti tropskih ciklona.

Za razliku od La Ninje, El Ninjo ima tendenciju da smanji aktivnost uragana na Atlantiku, ali stvara suprotan efekat u Pacifiku, gde tople vode mogu podstaći intenzivnije tajfune.

Kako se El Ninjo formira i jača kasnije ove godine, Peru bi mogao biti u još većem riziku od još poplava. Vlada je već spremna da uloži više od milijardu dolara u klimatske i vremenske mere kako bi sprečila najgore posledice.

Koralni grebeni mogli bi da dožive katastrofalno izbeljivanje

El Ninjo je grejač okeana, a toplija voda je loša vest za koralne grebene.

Kada postanu previše vrući, korali će ispljunuti alge koje žive u njihovom tkivu, što im daje i boju i većinu energije. Ovo uzrokuje da korali postanu bele - u fenomenu koji se zove beljenje. Iako se mogu oporaviti ako se temperature na kraju ohlade, izbeljivanje ih dovodi u veći rizik od gladovanja i smrti.

Ono što se ovde predviđa je veoma zastrašujuće“, rekao je Peter Houk, profesor na Morskoj laboratoriji Univerziteta Guam koji proučava korale u Mikroneziji. „Svaki put kada neko dođe, malo više raste u intenzitetu.

Još topljenja antarktičkog leda?

Antarktički led je već u nevolji i El Ninjo bi mogao da pogorša situaciju.

Ranije ove godine, nivoi leda na kontinentu su pali na rekordno niske nivoe po drugi put u dve godine, što je izazvalo strah da bi posle godina uspona i padova sada mogao da bude u strmom opadajućem trendu.

El Ninjo bi mogao pomoći da se ubrza ovaj proces, prema nedavnim istraživanjima koja su otkrila vezu između jačine i učestalosti El Ninja događaja i brzine topljenja leda na Antarktiku.

Modeli koji predviđaju veće povećanje El Ninja sistematski dovode do bržeg topljenja ledenog pokrivača od modela koji predviđaju manju promenu u El Ninju“, rekao je za CNN Vendžu Cai, glavni istraživač u CSIRO, australskoj nacionalnoj agenciji za nauku.

(EURACTIV.rs)