Životna sredina

EU MORA DA ZAŠTITI HOBOTNICE: Najavljen "okrutni projekat", društva za prava životinja se pobunila

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

EU mora da zaštiti hobotnice, smatraju društva za prava životinja i pokušavaju da spreče projekat koji nazivaju okrutnim.

Izvor: EPA-EFE/MATTEO CORNER

Evropska unija trebalo bi da se usprotivi prvoj svetskoj farmi hobotnica, smatraju dve organizacije za zaštitu životinja. Projekat koji se priprema na Kanarskim ostrvima nazvale su "okrutnim".

Španska kompanija za preradu morskih plodova, "Nueva Peskanova", podnela je planove vladi Kanarskih ostrva za izgradnju farme hobotnica u luci Las Palmas. Ideja kompanije je da na farmi godišnje uzgoji 3.000 tona hobotnica za ishranu.

Ali dve organizacije za zaštitu životinja, "Evrogrupa za životinje" i "Saosećajnost u svetskoj industriji farmi", smatraju taj projekat okrutnim i objašnjavaju zbog čega. "Nueva Peskanova" planira da hobotnice uzgaja u sterilnim akvarijumima u kojima bi se deset do 15 primeraka nalazilo u jednom kubnom metru.

"Sudaraće se i osećaće tenziju i stres. Hobotnice, kao i losos, mogu da postanu agresivne, napadaju se međusobno ili se čak okrenu kanibalizmu", upozorava članica Evropskog parlamenta Karolin Rus.

Ona ističe i da je eksploatacija resursa iz divljine zbog hranjenja uzgojenih hobotnica veoma veliki razlog za brigu.

Hobotnice bi, takođe, bile ubijane metodom koja podrazumeva potapanje u ledenu vodu, što dokazano izaziva bol, strah i patnju, kao i produženi proces umiranja.

Izvor: EPA-EFE/Jose Jacome

"Pozivamo Kanarska ostrva da odbiju zahtev za projekat i hitno apelujemo na EU da zabrani uzgajanje hobotnica na farmama u okviru svoje revizije trenutnog pravnog okvira", pozvala je Elena Lara iz organizacije "Saosećajnost u svetskoj industriji farmi".

U Evropskoj uniji trenutno ne postoje zakoni koji štite glavonošce, ali ove organizacije se nadaju da će ta vrsta biti zaštićena u okviru revizije zakona EU o zaštiti životinja, koju je najavila Evropska komisija.

"Nueva Peskanova" poriče optužbe i navodi da bi uzgoj bio održiv, bezbedan i kontrolisan.

Globalna potražnja za mesom hobotnica porasla je proteklih godina, naročito u Španiji, Italiji, Americi i Japanu. Oko 350.000 tona hobotnica ulovi se svake godine, što je deset puta više nego 1950. godine. Vrednost tržišta Agencija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) procenjuje na 2,72 milijarde dolara, što je dvostruki rast u odnosu na 2010. godinu.

(EURACTIV.rs)