Životna sredina

PEDALAMA DO ELEKTRIČNE ENERGIJE: Vozeći bicikl na pozornici, glumci iz Litvanije proizveli struju za igranje predstave

Autor Milena Antonijević

Pozorišni komad koji napaja „noge" glumaca ima simboličan i upozoravajuć naziv, „Predstava za one koji žive u doba izumiranja". Predstava se bavi doprinosom klimatskih promena šestom masovnom izumiranju

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Nakon samo sedam minuta okretanja pedala na biciklu koji skladišti energiju proizvedenu kretanjem, vaš ruter radiće sat vremena. Za petnaest minuta pedaliranja, generisali biste dovoljno struje da napunite telefon, a za pola sata - tablet, prenosi Klima 101.

Ovakve proračune iznela je startup kompanija Tukas EV iz Litvanije, koja proizvodi bicikl pod nazivom HR Bank.

Međutim, njegova korisnost nadilazi svakodnevnu upotrebu u domaćinstvima ili u situacijama kada usled prirodne nepogode nestane električne energije.

Dva posebno dizajnirana bickla obezbedila su energiju za igranje čitave jedne predstave u Litvanskom nacionalnom pozorištu u Vilnusu.

Radi se o pozorišnoj predstavi „Predstava za one koji žive u doba izumiranja", čiji je scenario  napisala američka dramaturškinja Miranda Rouz Hol.

U formi monologa predstava ukazuje na nastanak i izumiranje različitih vrsta, uključujući i sadašnji trenutak kada je čovečanstvo, izazivajući klimatske promene, dovelo planetu na ivicu šestog masovnog izumiranja.

Tekst predstave je osmišljen tako da može da se igra u bilo kojoj zemlji, a za lokalno proizvedenu električnu energiju koriste se bicikli HR Bank.

Kako rade bicikli HR Bank?

Bicikl HR Bank je veliko energetsko skladište sa pedalama, volanom i sedištem. Od običnih bicikala za vežbanje se razlikuje po tome što pretvara energiju, koju „proizvode" noge vozača, u struju, koju potom pohranjuje u bateriji.

Dok korisnik obrće pedale na biciklu, dolazi do transformacije kinetičke energije u električnu.

Baterija može da služi i kao eksterna baterija koja će se puniti iz elektromreže ili pomoću energije sunca.

U verziji predstavljenoj litvanskoj publici, dva glumca okreću pedale na pozornici zarad proizvodnje struje koja služi i za osvetljenje scene.

Jedinstveni koprodukcijski sistem u sklopu projekta STAGES omogućava da predstava o klimatskoj krizi obiđe svet.

Jedno od pozorišta koja su učestvovala u projektu je i pozorište iz našeg komšiluka, Hrvatsko nacionalno pozorište iz Zagreba.

(M.A./EURACTIV.rs)