FOTO

PARIZ PREPLAVLJEN ĐUBRETOM: Stručnjaci upozoravaju na opasnost po zdravlje, 5.600 tona smeća na ulicama

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Pola Pariza je preplavljeno smećem jer đubretari štrajkuju zbog najavljenog pomeranja granice za odlazak u penziju. Na ulicama 5.600 tona otpada, stručnjaci upozoravaju na "promenu ponašanja" kod šest miliona pariskih pacova.

Izvor: EPA-EFE/Mohammed Badra

Štrajk đubretara traje već nedelju dana u Parizu, i ulice francuske prestonice preplavljene su smećem. Francuski mediji prenose da se tone đubreta nalaze na ulicama, i privlače pacove i insekte.

Radnici na odnošenju i odlaganju smeća štrajkuju zbog predloga vlade predsednika Emanuela Makrona da se starosna granica za odlazak u penziju podigne sa 62 na 64 godine. Štrajku su se pridružili i drugi gradovi, kao što su Nant, Ren i Le Avr.

Pripadnici mnogih delatnosti štrajkuju zbog predloga podizanja starosne granice za odlazak u penziju, ali je Pariz najteže pogođen odlukom đubretara da ne izađu na ulice i odnesu smeće.

Na ulicama se, procenjuju francuske vlasti, nalazi 5.600 tona smeća. Jedan komentator radija "Europe1" nazvao je situaciju "restoranom 'pojedi sve što možeš' za pacove", kojih u Parizu ima dvostruko više od ljudi - šest miliona.

Pogledajte fotografije pariskih ulica preplavljenih đubretom.

Deset četvrti grada pokrivaju privatne kompanije i u njima se odnošenje smeća odvija skoro normalno, ali druga polovina je zagušena đubretom, što predstavlja rizik po zdravlje Parižana.

"Štrajk je okidač za promene u ponašanju pacova. Velike količine smeća ih privlače, u njima se hrane, razmnožavaju i ostavljaju izmet. Imamo vrlo zabrinjavajući rizik za sakupljače smeća ali i opštu populaciju", rekao je specijalista Romen Lasur za "Le Parisien".

Trenutno je granica za odlazak u penziju za đubretare 57 godina, zbog teških uslova u kojima rade, i pod novim pravilima išli bi u penziju tek dve godine kasnije.

Predlog Makronove stranke nije, međutim, "gotova stvar". Potrebna je većina u donjem parlamentu kako bi se izglasao. Vladi treba 287 glasova, i čak i ako može da ubedi svih svojih 250 članova parlamenta da glasaju "za", i dalje će morati da pronađe njih 37 iz drugih stranaka koji bi podržali pomeranje granice za odlazak u penziju.

(EURACTIV.rs)