Životna sredina

SUDOVI ŠIROM SVETA PREUZIMAJU KLJUČNU ULOGU U KLIMATSKIM PROMENAMA: Nova dinamika borbe za očuvanje planete

Kanadski apelacioni sud ključan je u borbi protiv klimatskih promena. Nedavna odluka omogućava suđenje za dva slučaja osporavanja vlade, postavljajući presedan za buduće sudske korake u klimatskoj politici

Izvor: Printscreen/Youtube/AFP News Agency

U sudskim presudama širom sveta, sve češće se traži od vlada i velikih korporacija da preuzmu veću odgovornost u rešavanju problema klimatskih promena. Holandski Vrhovni sud, poznat po presudi u slučaju Urgenda, postavio je obavezujuće ciljeve smanjenja emisija za svoju nacionalnu vladu. Slično tome, sudovi u Belgiji i Nemačkoj nedavno su naložili značajna smanjenja emisija štetnih gasova, ukazujući na sve veću ulogu sudova u oblikovanju klimatske politike.

Kanadski apelacioni sud ključan je u borbi protiv klimatskih promena. Nedavna odluka omogućava suđenje za dva slučaja osporavanja vlade, postavljajući presedan za buduće sudske korake u klimatskoj politici, piše portal theconversation.com.

Sporan institucionalni fenomen sve većeg uticaja sudova izaziva žustre debate. Neki tvrde da su sudovi adekvatan mehanizam za rešavanje kontroverznih pitanja u središtu klimatske politike, dok drugi smatraju da sudije ne bi trebale imati moć ocenjivanja odluka izabranih zvaničnika i regulatora.

Ova promena dinamike dešava se kroz prizmu pravde, omogućavajući sudijama da razmatraju tužbe koje možda nisu primerene za sudsku odluku. Pravosuđe takođe postavlja granice između uloge sudova i drugih grana vlasti.

U Kanadi, Savezni apelacioni sud preokrenuo je svoj prethodni stav o dva ustavna izazova vezana za klimatsku politiku. Sud smatra da su tužbe "opravdane" ako imaju pravno uporište, koristeći Pariski sporazum kao osnov za razmatranje potraživanja.

Ovaj širi pristup pravdi otvara vrata za brojne buduće klimatske zahteve, uključujući osporavanje ciljeva smanjenja emisija i zahteva za klimatskim izveštavanjem pred sudovima.

Ipak, postavlja se pitanje da li ovakav pristup stvara pristrasnost protiv regulatornih propisa, izlažući vlade sudskim izazovima samo kada donose konkretne zakone, dok nekažnjeno ostaju kada se izjašnjavaju o politici. Odbijanje tvrdnji bez "pravnog sidra" može ograničiti pristup pravdi za one koji nemaju političku moć.

Dok se suđenja o klimatskim promenama sve više povećavaju, budućnost će testirati ravnotežu između sudova i drugih grana vlasti. Dok su se kanadski sudovi u prošlosti suočavali s kompleksnim i kontroverznim pitanjima, poput prostitucije i minimalnih kazni, sada se očekuje da sudovi deluju na polju klime kada vlade izostanu.

(J.N./EURACTIV.rs)