Životna sredina

LED RASVETA KAO REVOLUCIONARNO OTKRIĆE ZA KONTROLISANU POTROŠNJU ENERGIJE: Da li je ovo put do manjih računa za struju?

Prošle godine, LED svetla su postigla prekretnicu. Činila su 50% ukupne prodaje rasvete širom sveta, prema Međunarodnoj agenciji za energiju

Izvor: Printscreen/Youtube/CBS Chicago

Koliki je potencijal led sijalica, u cilju uštede energije ali i očuvanja životne sredine, uočio je Emon Baret, vlasnik prodavnice bicikala u Voterfordu u Irskoj, zbog čega je pre otprilike tri godine odlučio da pređe na efikasniju LED rasvetu. To mu je, kaže, donelo i umanjenje računa za struju, a benefite tek očekuje.

Senzori pokreta znače da svetla u nekim prostorijama sada svetle samo kada neko uđe u sobu. Sistem se delimično napaja novim solarnim panelima i baterijom.

"To je dobitak za obe strane, kvalitet osvetljenja je bolji, a godišnji račun za struju smanjen je za 35%. Ta ušteda bi bila još veća da nije bilo invazije Rusije na Ukrajinu, što je dramatično podiglo cene energije," kaže on.

LED rasveta postoji decenijama, ali mnoge firme je još nisu postavile. To je delom zbog početnih troškova prelaska. Baret kaže da je potrošio oko 10.000 evra na novu rasvetu za svoj posed od 6-7.000 kvadratnih stopa. Procenjuje da će mu trebati oko sedam godina da povrati tu investiciju, kao i dodatne troškove solarnih panela i baterije, pi Međutim, zbog toga što sve više ljudi širom sveta instalira električnu rasvetu, ukupna potrošnja energije za osvetljenje zapravo raste. Najnovije LED svetla su ultraefikasna - ali verovatno treba učiniti više kako bismo osigurali da osvetljenje ne troši više energije ukupno.

"Broj svetala u svakom domaćinstvu raste. To neutrališe prelazak na LED", kaže Šivika Mital sa “Imperial College London's Grantham Institute”.

Ona kaže da su mnogi stambeni objekti, posebno na Zapadu, već usvojili LED svetla, ali tranzicija traje duže u komercijalnim zgradama. Vladine politike mogle bi pomoći u podsticanju prelaska preduzeća. Takođe, dodaje da se dalje uštede energije mogu ostvariti kada se osvetljenje upari sa pametnim sistemima, poput senzora pokreta. To bi moglo pomoći da se globalna potrošnja energije za osvetljenje smanji.

Koje su mane ovih svetala?

Jedan od problema sa LED svetlima je taj što plava svetlost koju emituju povezana je sa zdravstvenim problemima poput poremećaja sna i raznih bolesti. Plava svetlost se emituje u određenoj meri čak i kod svetala tople boje. Dr Karolina Zilińska-Dąbkovska kaže da naše oči imaju fotoreceptore koji su posebno osetljivi na plavu svetlost.

"Mislim da je jedini put LED, ali još trebaju poboljšanja," kaže ona.

Efikasnost električne svetlosti može se meriti u pogledu toga koliko lumena (količina vidljive svetlosti emitovane) proizvodi po vatu potrošene energije. Početkom 2000-ih, bele LED sijalice su nudele samo oko 20 lumena po vatu, kaže Pol Šajdt, viši menadžer marketinga proizvoda u Cree LED, velikom proizvođaču rasvete. 

U martu, Cree LED je najavio bele LED sijalice koje nude 228 lumena po vatu. Većina energije koju koriste LED sijalice troši se na proizvodnju fotona (svetlosti), dok incandescentne sijalice otpadaju otprilike 90% energije koju troše kao toplotu.

Na nekim mestima, jednostavna zamena dugo neispravnih svetala ostaje izazov. Ranije ove godine, na Stamford Hill Estate u Londonu, proizvođač rasvete Gema Lajting pozvan je da preporuči opcije za spoljašnju i uličnu rasvetu.

"Kada smo istraživali lokaciju, samo je 10% originalnih svetala još uvek bilo funkcionalno. To je stvorilo mnogo tamnih mesta. Stara svetla su bila visokopritisna natrijumova, ili SON, svetla. Sada su sva, više od 100 svetala, zamenjena LED svetlima", kaže Pirs Lovbridž, menadžer marketinga.

Godišnja potrošnja energije za stara svetla, da su sva bila funkcionalna, bila bi 341.000 kilovat-sati (kWh), kaže Lovbridže, dovoljno da zadovolji godišnje potrebe električne energije za više od 120 prosečnih britanskih domova. Nova LED svetla zahtevaju samo 36.000 kWh godišnje, što predstavlja smanjenje od gotovo 90%.

(J.N./EURACTIV.rs)