Životna sredina

NEMAČKI MAGNAT PLAĆA MILIJARDE ODŠTETE ZBOG KONTROVERZNOG HERBICIDA: Drakonska kazna zbog hemikalije koja izaziva rak

Deo kompanije odgovoran je za greške u proizvodnji i propusta slanja upozorenja o opasnostima korišćenja herbicida Roundup, a tužbu su dobila trojica građana kojima je dijagnostikovan Non-Hodgkinov limfom, koji su koristili preparat

Izvor: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Porota u Misuriju naredila je nemačkom gigantu “Bajeru”, da isplati 1,56 milijardi dolara podnosiocima tužbe koji tvrde da je herbicid Roundup uzrokovao povrede uključujući i rak.

Porota okruga Kol iz Misurija u petak je zaključila da je Monsanto, deo kompanije Bajer, kriv zbog neodgovornosti, grešaka u proizvodnji i propusta da upozore na potencijalne opasnosti korišćenja herbicida Roundup, vidi se iz sudskih dokumenata, prenosi Rojters.

Valori Gunter iz Njujorka, Džimi Drager iz Misurija i Danijel Anderson iz Kalifornije dobili su zajedno 61,1 milion dolara odštete i po 500 miliona dolara kaznene odštete. Svima je dijagnostikovan Non-Hodžkinov limfom za koji tvrde da je uzrokovan korišćenjem Roundupa na porodičnom imanju.

Bajer, koji se bavi proizvodnjom lekova i poljoprivrednih hemikalija, međutim, navodi da su decenije istraživanja pokazale da su Roundup i njegov aktivni sastojak, glifosat, sigurni za ljudsku upotrebu.

Presuda je četvrti u nizu sudskih sporova koji je Bajer izgubio. Ranije ovog meseca, “Union Investment", jedan od deset najvažnijih Bajerovih deoničara, pozvao je kompaniju da razmotri svoju pravnu strategiju te da se više angažuje oko postizanja nagodbi.

Bart Rankin iz advokatske kancelarije “Forrest Weldon”, koji je zastupao podnosioce tužbe u ovom slučaju, saopštio je da je ova pobeda prva od mnogih u ime hiljade tužilaca.
Bajer je u saopštenju naveo da ima snažne argumente kojima može pobiti nedavne presude u postupku žalbe.

Evropska komisija je u četvrtak produžila na deset godina dozvolu za upotrebu glifosata, najčešće korištenog herbicida u svetu, nakon što zemlje članice nisu izrazile jasan stav o odobrenju glifosata.

Podneto je oko 165.000 tužbi protiv kompanije zbog telesnih povreda navodno uzrokovanih Roundupom. Bajer je došao u posed tog herbicida kad je 2018. godine kupio agrokemijsku kompaniju Monsanto za 63 milijarde dolara.

Godine 2020. Bajer je isplatio većinu, tada nerešenih, slučajeva koji su se ticali Monsanta, u iznosu do 10,9 milijardi dolara. Oko 50.000 zahteva i dalje je na čekanju.

(EURACTIV.rs)