Životna sredina

SPOR IZMEĐU EU I POLJSKE ZBOG PRIRODNOG GASA: Tužba usled restrikcija u trgovini, Varšava na udaru Evrope

Zakoni Varšave vezani za gas nameću dodatni teret trgovcima koji skadište gas van Poljske, čime se stvara rizik od narušavanja konkurencije, oteževa funkcionisanje unutrašnjeg tržišta EU i preti da ugrozi sigurnost snabdevanja gasom

Izvor: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Evropska komisija (EK) saopštila je danas da je podigla tužbu protiv Poljske zbog toga što smatra da Varšava nameće ograničenja i dodatne troškove u prekograničnoj trgovini prirodnim gasom.

"Poljski zakon o skladištenju gasa zahteva od kompanija koje trguju ovim energentom i skladište gas van Poljske da rezervišu kapacitete za transport i zabranjuje tim kompanijama da trguju pomenutim kapacitetima ako ih ne koriste", navodi se u saopštenju EK objavljenom sa sajtu te organizacije.

Inače, snabdevači gasom koji koriste skladišta u Poljskoj ne podležu ograničenjima, koja rizikuju da naruše i ometaju funkcionisanje unutrašnjeg tržišta, kao i da rizikuju sigurnost snabdevanja gasom.

Zakoni Varšave vezani za gas "nameću dodatni teret trgovcima koji skadište gas van Poljske, čime se stvara rizik od narušavanja konkurencije, oteževa funkcionisanje unutrašnjeg tržišta EU i "preti da ugrozi sigurnost snabdevanja gasom".

Podizanje tužbe je najnoviji korak u postupku koje je Komisija pokrenula 2018. godine na osnovu sopstvene istrage i nekoliko pritužbi tržišnih operatera.

Poljska podnela tužbu zbog pravila

Poljska je prošle godine podnela tužbu Evropskom sudu pravde zbog propisa Evropske unije o smanjenju potrošnje gasa usvojenog u julu, navodeći da ta uredba 27-članog bloka nije doneta jednoglasno.

Zamenik poljskog ministra pravde Sebastijan Kaleta napisao je na svom Tviter nalogu da je uredba u suprotnosti sa sporazumima EU, dodajući da kod njenog donošenja nije ispoštovan princip jednoglasnosti.

(EURACTIV.rs)